Петък,

ОБРАТ! Храните отпаднаха от решението за 9% ДДС

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Ресторантите с още година отсрочка за новите касови апарати с онлайн отчет в реално време на транзакцията

Храните от първа необходимост остават с непроменено ДДС. Ставката пада от 20 на 9% само за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Това съобщи правителствената информационна служба след срещата на премиера Бойко Борисов с представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. Първоначално от "Дондуков" 1 информираха, че ДДС става 9% за сектор туризъм и храни от първа необходимост. "Съгласувано с Министерството на финансите" обаче прессъобщението бе коригирано.  

ВИЖ ОЩЕ: РЕВОЛЮЦИЯ! 9% ДДС за туризъм и някои храни

ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация, обяви правителствената информационна служба.

Премиерът Борисов подчерта, че решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш.

„Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора, образно казано. И така е в цял свят. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце“, изтъкна министър-председателят Борисов. Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло.

„В това отношение ние сме длъжни да си изпълняваме ангажиментите. Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи“, каза още премиерът Борисов.

„Поемаме този ангажимент, че това ще се случи по начина, по който сме говорили с Вас“, посочиха представителите на браншовите организации.

На срещата беше договорено още отлагане на влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март 2021 г.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от ББР с участието на експерти от сектор „Туризъм“. Беше дискутирано също премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, които бяха договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ.

 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички