Облекчават режима за къмпингуването

Облекчават режима за къмпингуването | StandartNews.com

Реформаторите ще облекчат режима за диво къмпингуване. С промени в Закона за устройство на Черноморието (ЗУТ) те предлагат в поземлени имоти или части от тях, независимо дали са собственост на държавата, общината, на частни или юридически лица, включени в урбанизирани територии, да могат да се определят места за временно разполагане на палатки, каравани или кемпери. Тези места няма да се категоризират като къмпинги. В тях няма да могат да се разкриват търговски обекти, а ще се разрешава поставянето на архитектурни елементи за обслужване на отдиха и туризма като беседки, маси, чешми, дървени огради, скари, заслони.

Условията, редът и правилата за поставяне ще се уреждат с наредба, за която отговорност носят четирима министри - на земеделието, на регионалното развитие, на околната среда и на туризма. Вносители на проекта са депутатите от ДБГ и СДС. Предложенията са временна мярка след протестите заради наложената пълна забрана за диво къмпингуване.

"В ЗУТ задължихме общините до края на 2016 г. да имат Общ устройствен план. Дори да не успеят да изпълнят изискванията до 2017-та, в близките година-две нещата могат да се урегулират по реда, който предлагаме. Да не забравяме, че след ОУП трябва да се изготвят и Подробни устройствени планове (ПУП)", коментира за "Стандарт" един от вносителите Костадин Марков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай