Областен сравни задължителния вот с осигуровките

Областен сравни задължителния вот с осигуровките | StandartNews.com

Стоян Ненчев твърди, че задължителното гласуване може да се въведе без промени в конституцията

Разград. "Правото на гласуване е конституционна норма, подобна на правото на обществено осигуряване. Българското законодателство е приело, че осигуряването не е само право на гражданите, а и тяхно задължение. Дори са определени минимални прагове, според които се определят размерите на вноските в обществените фондове". Това коментира областният управител на Разград Стоян Ненчев, който като юрист с дългогодишна адвокатска практика тълкува темата за задължителния вот.

Според Ненчев, да се изискват от самоосигуряващите се българи вноски в бюджета на НОИ, без да се държи сметка дали те реално са заработили фиксираната в закона минимална сума, е прецедент, който може да се приложи и при гласуването на избори. В този смисъл няма юридически пречки, да се въведе задължителният вот у нас, без да се пипа конституцията, категоричен е губернаторът.

Стоян Ненчев е ексдепутат от ВНС. Като член на законодателната комисия в него той е един от бащите на Конституцията. Освен с опита на адвокат, юристът има и добри познания и по избирателно право, защото е бил и член на ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай