Няма да закриват още болници през тази година

Няма да закриват още болници през тази година | StandartNews.com

София. Министерството на здравеопазването няма да закрива болници тази година, ще има промени при цените на лекарствата, както и в заплащането на медиците ни. Това са част от мерките, по които министър Таня Андреева вече работи. Тя обяви в ефира на Тв 7, че ще има трима заместници, но все още не може да назове конкретни имена, защото тепърва ще отсяват най-добрите от кандидатурите.

Здравният министър настоява за отпадане на лимита на направленията. Днес тя ще се срещне с директора на Здравната каса, за да разговарят по проблема. „Не би трябвало хората да плащат при свършили направления. Те са си платили здравните вноски, ще потърсим решение с ръководството на касата", обясни Андреева и уточни, че в момента парите от здравни осигуровки се управляват непрозрачно. Тя хвърли вината върху ръководството на НЗОК. Според нея трябва да има промени в Здравната каса, но те не са от компетенциите на Народното събрание.  

Андреева обясни, че постъпленията от здравни вноски са намалели, защото безработицата в страната се е увеличила. Тя коментира, че доста от тези вноски са отклонявани за други плащания.

Министърът на здравеопазването обяви, че в най-тежко състояние са болниците в по-малките градове. Тя конкретизира това, че в малките населени места хората нямат възможност да плащат за лечение и се налага държавата да ги субсидира. „Надявам се, че тази година няма да бъде закрита нито една болница", каза Андреева и уточни, че най-вероятно болницата в Девин ще отвори врати още есента. Тя уточни, че хората в Западните Родопи имат нужда от медицинска помощ като всички други.

На въпроса как ще бъдат намалени цените на лекарствата, Андреева отговори, че засега ДДС няма да бъде намален. Това е дискусия, която продължава да тече, обясни тя. Министърът уточни, че част от медикаментите са на ниски цени и затова се изнасят извън страната. За скъпите медикаменти, политиката ще бъде да бъдат въведени генерици, уточни Андреева. Така ще има по-евини медикаменти, които ще бъдат аналог на оригиналните скъпоструващи. „Едно от нещата, които силно затрудняват работата на Здравната каса, е цената на лекарстват", бе категорична тя.

Трудно ще се спре изтичането на медици в чужбина, изрази опасение здравната министърка. Пред новите кадри стои проблема със заплащането и започването на работа, каза тя и обясни, че министерството трябва да въври в насока развиване и на по-малките болници, за може те да станат по-привлекателни за по-младите хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай