НС прие текстове от спорния законопроект за МВР

НС прие текстове от спорния законопроект за МВР | StandartNews.com

София. Депутатите в Народното събрание приеха текстове от спорния законопроект за МВР, касаещи главния секретар, предаде Фокус. Законопроектът предизвика спорове заради няколко промени, които бяха разтълкувани от правозащитни организации като опит за спиране на протестите. Законът беше внесен на 11 ноември м.г. в разгара на протестите срещу правителството.

Промените предвиждат въвеждането на мандатност за длъжността главен секретар и основания за предсрочно прекратяване на мандата. По този начин се осигурява необходимата компетентност на висшето професионално ръководство на министерството и разграничаването му от политическото, е записано в мотивите към закона.

Отхвърлено бе предложението на ГЕРБ за главен секретар и заместник главен секретар на МВР да будат назначавани лица с поне 12 г. стаж в системата.

Главният секретар на МВР е висшата професионална длъжност в министерството. Той ръководи пряко планирането, организирането и контрола на основните дейности на МВР; организира взаимодействието между отделните структури на МВР при извършване на основните дейности; организира взаимодействието на МВР с други държавни органи и организации при изпълнението на основните дейности; издава заповеди във връзка с изпълнението на правомощията си.
Главният секретар на МВР е пряко подчинен на министъра на вътрешните работи и се отчита за дейността си пред него. Главният секретар на МВР се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок 5 години.

При осъществяване на своите правомощия главният секретар на МВР може да се подпомага от заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи. За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани лица, които отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР и притежават не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне една трета на ръководна длъжност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай