НС одобри на първо четене предоставянето на държавна помощ на НЕК

НС одобри на първо четене предоставянето на държавна помощ на НЕК  | StandartNews.com

Парламентът прие на първо четене Законопроект за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания" ЕАД. С приемането на законопроекта ще бъдат осигурени финансови средства на НЕК за заплащане на присъдените суми по арбитражно дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене". На компанията ще бъдат предоставена възмездна помощ по Закона за публичните финанси чрез бюджета на Министерството на енергетиката. Помощта ще се предостави въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет, и само след положително решение от Европейската комисия.

По време на обсъждането на законопроекта министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че с неговото приемане ще бъде развързан един от най-сериозните възли в енергийния сектор в България. Според нея, плащайки задължението на НЕК ще бъдат минимизирани основните рискове, а именно трупането на лихви и това „Атомстройекспорт" да поиска обявяването на НЕК в несъстоятелност, както и продаването на оборудването на трета страна.

По-рано днес ПГ на „БСП лява България" поиска по случая с АЕЦ „Белене" да бъдат изслушани премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Владислав Горанов. Според тях решението на арбитража за АЕЦ „Белене" е продиктувано от непрофесионално спиране на проекта през 2012 г. Те обявиха, че ще подкрепят на второ четене законопроекта, ако между двете четения Министерски съвет отмени собственото си решение за спирането на проекта. От ГЕРБ се обърнаха към „БСП лява България" и заявиха, че е много по-лесно следващите правителства да плащат техните грешки и те да са с чисти ръце. Според тях по време на управлението си БСП не е поела отговорността да подпише договор с руската страна, а е имала предостатъчно време да го направи. От Патриотичния фронт подчертаха, че ако плащанията по арбитражното дело за АЕЦ „Белене" бъдат забавени политическата партия, която ще поеме вината за това е БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай