НС промени извънредния закон и бюджета (ОБЗОР)

Държавата капитализира ББР със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР

НС промени извънредния закон и бюджета (ОБЗОР) | StandartNews.com

Народното събрание прие на второ четене промените в  Закона за мерките при извънредно положение. По новите правила на НС, депутатите гласуват след като приключат дебатите по всички точки на две групи, като има 30 минути почивка между гласуванията, съобщава в. "Монитор".

Народните представители приеха предложението на зам.-шефа на ПГ на ДПС Йордан Цонев за мярката 60:40, като държавата ще поема не само 60% от заплатите на служителите в засегнатите от кризата с коронавируса сектори, но и осигуровките.

По време на дебатите в залата Цонев заяви, че всяка компания, която иска да запази работните места, трябва да бъде в обхвата на мярката „60:40“. Той предупреди, че сигналите относно прилагането на мярката са разнопосочни и лоши – заповедите на Бюрата по труда за документите, с които стесняват обхвата на мярката. Цонев псочи, че може да се формулира точното поле на мярката, но засега народните представители се въздържат. По думите му, ако мярката се отнасяла до спрели предприятия, компании и фирми за работници извън полето на работа, то тя трябвало да се отнася още повече и за компании, които полагат усилия да запазят част от персонала си.

„Ако получим още един сигнал, че мярката се стеснява при прилагането й от подзаконови нормативни актове от изпълнителната власт, ще трябва да формулираме точното поле на мярката 60:40“, предупреди той.

Друга промяна, която приеха депутатите е да не се начисляват наказателни лихви или неустойки при забавяне на вноска по кредита или лизинга, или при задължение към колекторски фирми и такива за бързи кредити. Финансовите институции няма да могат предсрочно да искат и парите от клиентите си. Също така се прие, че при извънредно положение държавни и местни органи ще заседават от разстояние, като това важи и за съдебните заседания, като се дава възможност страните по делата да участват виртуално. Наред с това се прие съдебната система тази година да няма лятна ваканция.

На туроператорите се възлага срок до 13 юни - месец след изтичането на извънредното положение, да започнат да възстановяват парите за неосъществени групови почивки, като това да става и с ваучери за 24 месеца. С текстовете се прие, че държавата и общините ще могат да намалят или да освободят от плащането на наеми на засегнатите фирми и физически лица, които ползват държавни и общински имоти. Разрешава се и откриването на нови процедури по обществени поръчки.

През времето на извънредното положение държавата няма да изплаща субсидии на партиите, като за същото време няма и да им се начисляват такива.

Прие също така да се намали от 300 до 1000 лева глобата за неспазването на ограничителните мерки, въведени със заповед на здравния министър или местното РЗИ. При повторно нарушение между 1000 и 2000 лева. Когато става дума за фирма, глобата да е от 500 до 2000 лева. При повторно нарушение от страна на търговец обаче санкцията вече стига до 5000 лева.

Междувременно се прие на второ четене и актуализацията на бюджета, като депутатите приеха, дефицит в края на годината от 3,5 млрд. лева и увеличаване на тавана за поемане на държавен дълг от 2,2 млрд. на 10 млрд. лева. Срещу променената бюджетна рамка на държавата и новия таван на държавния дълг гласуваха единствено депутатите на левицата.

Предвидени са 1,4 млрд. лева трансфер към държавното обществено осигуряване, респективно към фонд "Безработица", за обезпечаване на плащанията на съкратени работници и служители и за осигуряване на мярката "60 на 40" за подпомагане на бизнеса.

С актуализацията на бюджета за 2020 г. държавата капитализира Българската банка за развитие /ББР/ със 700 млн. лева и допълнително в бюджета се осигуряват още 700 млн. лева държавни гаранции за ББР. По този начин ще може хората, които са в неплатен отпуск, както и всички самоосигуряващи се лица, да получат три поредни месеца по 1500 лева месечно безлихвен кредит, с гратисен период от 5 години и срок на погасяване 10 години.

Разработва се и програма, насочена към малкия бизнес, който също ще има право да получава безлихвен кредит със сериозен гратисен период от 3 до 5 години за поддържане и възстановяване на своята дейност. Максималният съвкупен номинален обем на облигациите, които могат да бъдат издадени в изпълнение на средносрочната програма за емитиране на дълг на международните пазари се увеличава от 8 млрд. евро на 10 млрд. евро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай