Новият "Магнитски". Прокуратурата започва действия

Бивши министри и бивши шефове на АЕЦ са на мушка

Новият "Магнитски". Прокуратурата започва действия | StandartNews.com

Прокуратурата предприема действия във връзка с новите санкции на САЩ по глобалния закон „Магнитски”. Държавното обвинение ще изиска днес от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка.

В петък от Министерството на финансите на САЩ обявиха новия списък.  В него са двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй” – Иван Генов и Александър Николов, бившият финансов министър в няколко правителства на ГЕРБ Владислав Горанов, лидерът на партията „Русофили“ Николай Малинов, и бившият енергиен министър Румен Овчаров от БСП.

Санкциите срещу петимата български граждани идват седмица, след като на посещение в САЩ беше главният прокурор. Санкциите спрямо четирима от тях са свързани с така нареченото „зловредно руско влияние“ у нас, което беше сред основните теми на разговор на Иван Гешев с конгресмени във Вашингтон. Разследването срещу Николай Малинов стартира във вече закритата Специализирана прокуратура. Подсъдим по дело на Спецпрокуратурата бе и друг от санкционираните лица – Румен Овчаров”, обявиха от държавното обвинение след публикуването на новия списък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай