Новият еврокомисар! Денков свали картите - две имена

Първи имена за поста

Новият еврокомисар! Денков свали картите - две имена | StandartNews.com

Премиерът акад. Николай Денков проговори за новия български еврокомисар. Мястото остана вакантно, след като Мария Габриел подаде оставка, за да се включи в кабинета на ПП-ДБ и ГЕРБ като премиер на ротация. Тя ще заеме поста след 9 месеца, дотогава е вицепремиер и външен министър.

ВИЖ ОЩЕ: Бюджетът! Асен Василев дава за пенсии и заплати, повече за майките

Две ще са номинациите за еврокомисар на България, стана ясно от изявлението на премиера акад. Николай Денков пред журналисти в Пампорово. Той е получил писма от председателя на ЕК Урсула Фон дер Лайен и в тях е посочено именно това, че България може да изпрати две номинации. "Така, че изчаквам една от ГЕРБ-СДС и една от ПП-ДБ", посочи министър-председателят.

До момента се завъртяха имената на Даниел Лорер и Калина Константинова от ПП, на Христо Иванов от ДБ и на Ева Майдел от ГЕРБ. Окончателни решения партиите във властта все още нямат. Засега фаворит за позицията е Даниел Лорер, който е член на ръководството на „Продължаваме промяната“. Но това е предпоследно, утре всичко може да се промени – ситуацията е динамична, обясняват източници от ПП-ДБ.

Тече процес на обсъждане за избор на областни управители. Лично аз не харесвам квотния принцип, смятам, че той е грешен. Търсим консенсусни лица, доколкото е възможно, коментира още акад. Денков.

Той се произнесе и по проблема със закъснялото приемане на бюджет. "Министърът на финансите проведе среща с всички министерства, за да обсъдят всички пера по бюджета. Нашият разчет е, че на 3 юли ще бъде приет на Министерския съвет, за да бъде приет до 31 юли и да влезе в сила през август", подчерта Денков.

"Ще видите, че общият процент на субсидията и разходите, свързани с общините, е с увеличение от над 24%. Има приоритети и на места доста сериозни увеличения", изтъкна още премиерът.

На въпрос дали предстоящите местни избори са подводен камък за това правителство, Денков отговори, че се абстрахират максимално от външните фактори и да си вършат работата. Той поздрави министрите за бързата и адекватна реакция още от първите дни на правителството, предвид и проблемите с липса на зам.-министри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай