Новата партия! От кого ще краде гласове "Спаси София"

Има ли заплаха за две партии

Новата партия! От кого ще краде гласове "Спаси София" | StandartNews.com

Ден, след като независимият общински съветник Борис Бонев обяви, че сдружението му „Спаси София” става партия, политическото пространство завря от хипотези чии гласове ще открадне Бонев.

"Спаси София" може да отклони гласове от формации като ДБ и ПП. Като политически профил ще играе в тази ниша, коментира пред Нова тв политологът доц. Петър Чолаков.

По думите му от гледна точка на избирателите на ПП е хубаво, че не е имало "годеж" с ГЕРБ. "Това щеше да е политическо самоубийство, а извършителят щеше да е ГЕРБ. Ценностите на ПП са по-скоро леви, това придава и нейния облик. Съвсем мънички шансове има за кабинет", заяви той.

От своя страна политологът Цветанка Андреева смята, че е съвсем разумно "Спаси София" да прерасне в партия особено след критиката, че не са вкарали общински съветници. "Очаква се голямата битка да се състои в София, Пловдив и Варна. Бонев има шанс да обедини вота, но същевременно и да го разцепи, така че да не се стигне скоро до управление", посочи тя.

Според нея президентът не може да играе ролята на посредник между партиите. "ПП се идентифицира категорично вляво, бяха като копие на ДБ, но сега са като модерна левица, двойник на БСП. Имат шанс да лидират вляво, но се сблъскват с влиянието на Радев. Не са ползотворни в парламента. Търси се вариант за краткосрочно правителство с определени цели. Президентът би могъл да интервенира в БСП, ПП и "Възраждане", има влияние във всички тях. "Български възход" са гъвкави и удобни за всички", сподели Андреева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай