Новата българска еврокомисарка с важно признание

Тя обясни какви са приоритетите, предизвикателствата и целите й

Новата българска еврокомисарка с важно признание | StandartNews.com

Най-важния въпрос, с който се е заела новата българска еврокомисарка Илиана Иванова, е за украинското зърно. Това е темата, която вълнува България и Европа, посочи Иванова в интервю за Нова телевизия.

Тя обясни какви са приоритетите, предизвикателствата и целите й.

"Важно е да изпълня това, което обещавам, затова внимавах какво обещавам. Когато човек вярва в себе си, работи в добър екип и има подкрепа, вратите са отворени", смята Иванова.

Вносът на украинско зърно

"Първият най-важен въпрос, с който се заех, е за украинското зърно. Това е темата, която вълнува България и Европа. Намираме верния път в тази чувствителна тема - конструктивен диалог, дискусия, обмяна на мнения. Координационната платформа, която Комисията предлага, се използва по най-добрия възможен начин. Така и украинската страна, и петте държави, които бяха загрижени какво ще се случи след премахването на ограниченията, ще проведат диалог и ще намерят решения", заяви тя.

По думите й на три транша ЕК предоставя помощ на земеделците. "През март беше първият, а през юни - вторият. При него имаше възможност за добавяне на до 200% държавно финансиране към европейското. Следващият транш е от около 300 млн. лв. ЕС предоставя финансова подкрепа, има диалог и в следващите 30 дни ще бъде контролиран експортният режим на четири вида стоки - царевица, пшеница, рапица и слънчоглед", обясни еврокомисарят.

Планът за възстановяване и устойчивост

Според Иванова за момента няма конкретен отговор за това дали ще бъде отпуснат нов транш по ПВУ. "Трябва да бъдат изпълнени определени условия и цели. Това може да бъдат закони, приети от парламента, или други ангажименти на правителството. Когато ключовите цели и етапи са постигнати, плащането ще бъде направено. Имаше известни рискове от забавянето, наваксваме голямо изоставане. И други държави си предоговарят плановете, но при нас изоставането е значително. Върви се в правилната посока и се надявам да ускорим нещата така, че да успеем в рамките на годината да получим и второто плащане", коментира еврокомисарят.

Съдебната реформа

"Нека не се успокояваме с това, че няма да има никакъв мониторинг за България. Ще продължи годишният доклад за цялостен мониторинг върху всички държави в ЕС. Няма да престанем да бъдем наблюдавани", подчерта Иванова.

За приемането ни в Шенген

"Европейската комисия е с ясна и категорична позиция - България има място в Шенген и това е приоритет. Ще продължим да работим по темата, за да постигнем успех", категорична бе Иванова.

Иновации

Според еврокомисаря всяко инвестирано евро в нови технологични решения носи бъдещи ползи в икономиката и води до растеж.

"Това е ресорът на бъдещето. Ако не инвестираме сега в наука, изследвания и иновации, които да се превръщат в пазарни решения чрез иновативни стартъпи и компании, ще изгубим драматично конкурентните си предимства. Трябва да осигурим необходимото финансиране и бизнес средата да помага на компаниите, а също и да привличаме и задържаме квалифицираните кадри", обясни Иванова.

„Хоризонт Европа“ е рамковата програма на Европейския съюз в областта на научните изследвания и иновациите за периода 2021 – 2027 г. Тя е на конкурентен принцип. Централна и Източна Европа имат нужда от шанс за равен достъп до програмата. Чрез мерките за разширяване беше направено много от Мария Габриел. Процентът на успеваемост се повиши от 15 на 20 на сто. Може да постигнем повече, като направим така, че информацията да достига едновременно до всички региони“, заяви тя.

Изборите за Европейски парламент

"Те винаги са важни. Никоя държава поотделно не е достатъчно силна, за да се справи. Трябва да сме обединени. Европейските избори са важен приоритет. Надявам се младежта да е много по-активна във вземането на решения", каза още Иванова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай