Новаков: „България получава от ЕС повече, отколкото внася"

Новаков: „България получава от ЕС повече, отколкото внася" | StandartNews.com

„Европейският парламент има водеща роля при определянето на плащанията към България от бюджета на ЕС", заяви Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, участващ в преговорите между Европейския парламент и Съвета във връзка с бюджета на ЕС за 2016г.

Преговорите протичат във формат на помирителен комитет, с което се цели сближаване на предложенията на Съвета и на Европейския парламент по проекта на бюджет на ЕС. В настоящия момент позициите на двете институции се разминават с малко над 4 млрд. евро.

В позицията си Европейският парламент настоява основно за възстановяване на намалените бюджети на програма „Хоризонт 2020" и Инструмента за свързаност в Европа поради финансирането на Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) от съответните програми (над 1.3 млрд. евро). Парламентът настоява и за продължаване на финансирането на Инициативата за младежка заетост през 2016г. (над 470 млн. евро).

„Бюджетът на ЕС изискват месеци работа и хиляди страници с числа, което за повечето хора е чужда планета. Именно за това, трябва да преведем този бюджет на разбираем език чрез примери", заяви Новаков. Като пример за значението на европейския бюджет в България той даде факта, че за 2014г. страната ни е разполагала с 2.25 млрд. под формата на еврофондове и европроекти. В същото време, вноската ни в европейския бюджет за 2014г. е едва 403 млн. евро - над пет пъти по-малко, отколкото получаваме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай