Нов скандал! И Христо Иванов заплаши с напускане на коалицията

Разделителната линия е военната помощ за Украйна

Нов скандал! И Христо Иванов заплаши с напускане на коалицията | StandartNews.com

След БСП и Христо Иванов заплаши с напускане на управляващата коалиция. При него обаче причината е обратната. Докато за Корнелия Нинова червената линия е "ако към Киев бъде изпратен и един патрон", то за Иванов краят на властта е свързан с отказа да се прати военна помощ на Украйна. Днес депутатите не разгледаха проекторешението на Демократична България за това, тъй като липсваше доклад на Външната комисия в НС. Украинският военен министър Дмитро Колеба пък коментира в НС, че който не помага на Украйна, помага на агресора Русия. И коментира помощта ни от каски и бронежилетки с думите: Искате да умрем защитени".

ВИЖ ОЩЕ: Андрей Райчев каза кога пада кабинетът

Ще оценяваме дали тази коалиция е в състояние да подплати собствените си твърдения, че е евроатлантически ориентирана с подкрепата на определени действия, каза Христо Иванов в кулоарите на НС, отговаряйки на въпрос може ли да се стигне до разпад на управляващата коалиция, ако не бъде удовлетворено искането на Демократична България за изпращане на оръжие в Украйна.

Христо Иванов заяви, че не поставя ултиматум като БСП, но за него именно решението по този въпроса за военна помощ от оръжие е знак за идентичността на управлението. "Ако управлението не може да съответства на идентичността, която заявява, ние няма как да останем част от него. Това не е ултиматум, това е прост реализъм", заяви съпредседателят на ДБ, макар да определи като нежелателно хвърлянето на страната в избори.

Според него Украйна е жертва на неоправдана агресия и България не може да стои безучастна. Спазвайки международния правов ред, трябва да окажем и военна помощ, заяви Иванов. И изрази надежда, че Демократична България ще успее все пак да убеди коалиционните си партньори.

"Не може България да бъде отделно от своето семейство. Огромно количество европейски страни, членки на НАТО вече изпращат военна помощ", заяви съпредседателят на ДБ. Дори страни, които от десетилетия спазват неутралитет, вече преразглежда позициите си, каза Иванов и даде пример с Швеция и Финландия.

Трябва да вземем страна, настоя Иванов. Той се възмути от протакането на решението и подчерта, че то трябва да бъде взето преди Великден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай