Четвъртък,

Нинова: Предложеният бюджет не е реформаторски

От: Администратор -
A
A
A

Предложеният от министър Владислав Горанов Бюджет 2016 г. не е реформаторски. Никъде не се вижда финансиране на реформи и залагане на такива. Това заяви пред бТВ депутатът от БСП лява България Корнелия Нинова. Според нея този бюджет няма да бъде изпълнен. „Фактът, че правителството на ГЕРБ прави отново актуализация означава, че не могат да правят бюджет", добави тя.

Корнелия Нинова заяви, че не е необходимо да се взима нов заем от над 5 милиарда лева през следващата година, както е заложено в новия бюджет. Тя обясни, че тази сума се взима за покриване на съществуващия недостиг и за връщане на стари заеми. „България ще харчи повече отколкото произвежда. Ние предлагаме да не се взима заем, а да се използват парите от резерва. Те са 11 милиарда лева, а буферът е 4,5 милиарда лева. Това е все едно да имаш влог при лихва 2%, а да вземеш заем с лихва 5%", заяви Нинова и призова управляващите: „Казваме им не взимайте нов заем". Тя остро разкритикува подхода умишлено да се залагат по-малко приходи и след това да се тръби победоносно за тяхното преизпълнение. „Залагат се по-малко приходи умишлено, за да се каже, че правителството работи добре. За 2016 са предвидени 2 милиарда капиталови разходи. Това са джобните пари на премиера. Не е разписано, къде ще отидат", заяви Нинова .

В същото време тя отбеляза, че предлаганият Бюджет не съдържа сериозни намалявания, дори за железопътния транспорт парите малко са увеличени, а за останалите сектори остават почти същите, както и през тази година. „Сериозният удар е по социалните плащания, орязвайки парите на хората не можеш да стимулираш потребление, а се води до обедняването на хората", каза Нинова. Тя определи и като „излишни маневри" данък градинка и други подобни, които бяха предложени. „Не можеха ли да видят, че с тези данъци натоварваха най-бедните хора, които не можеха да ги платят?", каза депутатът от левицата. При тази бедност в страната е убийствено за хората предлагането на подобни мерки и те гарантират несъбираемост. „Не можеш да вземеш пари от хора, които ги няма. Безработицата се запазва", констатира Нинова.

Нинова се надява, че ще има актуализация на следващия бюджет 2016 още преди края на следващата година и дори по-рано. „Трябва да се актуализират социалните плащания", категорична е Нинова. Тя заяви, че БСП не биха предложили увеличаване на данъците, а инвестиции в производството, за да се вдигнат приходите.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички