Нинова: Може би ще узаконяваме незаконни харчове на служебния кабинет

Нинова: Може би ще узаконяваме незаконни харчове на служебния кабинет | StandartNews.com

Новият дълг ще доведе до свръхдефицит, поставяне на България под наблюдение и намаляване на инвестициите, изтъкна Нинова

София. През първите 6 месеца на 2014 г. разходите на годишна база са 46.7% и предстоящият ремонт на бюджета поставя въпроса дали не се узаконяват незаконни харчове, извършени от служебния кабинет на проф. Георги Близнашки. Това заяви депутатът от БСП-Лява България Корнелия Нинова в сутрешния блок на бТВ.

Става въпрос за разходи в размер на над 100 млн. лева над допустимото, показва нейна неофициална информация.

Новият дълг ще доведе до свръхдефицит, поставяне на България под наблюдение и намаляване на инвестициите, смята Нинова. Тя изтъкна, че бюджетът е бил с оптимистична приходна част заради позицията на експерти от МФ, че ще има по-висока събираемост.

"БСП няма да подкрепи актуализацията на бюджета. Не сме съгласни да се взима заем от 4, 5 млрд. лв, защото той ще доведе до по-висок дефицит -3.7%, от допустимия 3%", каза още Нинова. По думите й алтернативното решение на левицата е вместо външен заем, да се финансира Фондът за гарантиране на вземанията от „Управление банково" на БНБ. Тя обясни, че е получено писмо от БНБ че там има над 4 млрд. лв.

Заемът за Фонда за гарантиране на депозитите не влияе на дефицита, каза по-рано в предаването Менда Стоянова от ГЕРБ.

Плащанията по програмата за развитие на регионите са през второто полугодие на 2014 г., а в края на управлението на Пламен Орешарски НС е натоварило бюджета с по-високи разходи в МВР, за социални плащания и за фермерите, уточни Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай