Нинова закова колекторските фирми. Край на тормоза

Вкарват в регистър събирачите на дългове

Нинова закова колекторските фирми. Край на тормоза | StandartNews.com

Край на тормоза от колекторските фирми върху хората. Закон "Корнелия Нинова" слага ред в събирането на вземания.

Компаниите за събиране на вземания ще бъдат вписвани в единен регистър към министерството на икономиката, а работата им ще бъде контролирана от Комисията за защита на потребителите (КЗП), предвиждат промени в Закона за събиране на вземания по потребителски договори, приети на първо четене в парламента.

Това бе едно от обещанията на вицепремиера Корнелия Нинова, които тя даде встъпвайки в длъжност като министър на икономиката.

Промените предвиждат да бъдат разписани конкретни правила и ограничения, с които ще им бъде забранено да упражняват натиск над потребителите при изпълняване на дейността си. Според закона "Нинова" се предвижда само юридически лица да могат да събират вземания от потребители. За да бъдат вписани в регистъра, те ще трябва да имат капитал минимум 500 хил. лв., както и сключена застраховка "Професионална отговорност".

Служителите и мениджърите на колекторските компании пък ще трябва да са с чисто съдебно минало по подобие на други професии, като например охранителите. Правилата ще важат както за дружествата, които изкупуват пакети с необслужвани вземания, така и за тези, които събират задължения от името на първоначалните кредитори.

По време на дебатите вицепремиерът Нинова посочи, че за пръв път се урежда статутът на фирмите, които могат да събират вземания.

Уреждаме правата на потребителите, които досега бяха абсолютно беззащитни срещу това своеволие", допълни тя. Нинова коментира, че ако законопроектът бъде приет и на второ четене, българските граждани няма да дължат повече от това, което са взели като кредит, освен законната лихва, и никой няма да има право да им слага такси, комисиони. Тя отбеляза, че законът предвижда и тежки санкции за нарушителите.

"За първи път се намери мнозинство, което има куража да се изправи слещу 4 млрд. лева", заяви Корнелия Нинова. "Разбирам, че смятате, че този законопроект не е съвършен, очаквам между първо и второ четене да се направят подобрения", посочи тя. Нинова призова депутатите от опозицията да прочетат в секретното деловодство на Народното събрание секретния доклад на ДАНС за колекторските фирми. "В този доклад проблемът с колекторските фирми е описан като заплаха за националната сигурност", посочи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай