Сряда,

Нинова реши съдбата на Зарков, Гечев и Лечева. Изненадата

От: Иван Ангелов, кадър БНТ -
40298
Нинова реши съдбата на Зарков, Гечев и Лечева. Изненадата
A
A
A

Ръководството на БСП се разграничава от тримата министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева, съобщи на брифинг след заседание на Националния съвет лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Позицията ни по отношение на тримата министри е, че се разграничаваме от тях, не носим никаква отговорност на действията им. Недопустима е намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела, категорична бе Нинова.

Националният съвет на БСП се събра днес, за да формулира стратегията и приоритетите на левицата за предстоящите избори.

"Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите. Днес Националният съвет одобри водачите на листи, местата на гражданските квоти и коалиционните партньори. Избрахме предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще участваме на изборите", каза Нинова.

Току-що от пресцентъра на БСП разпространиха и позиция на Националния съвет във връзка с участието на членове на НС в служебното правителство назначено от президента Румен Радев. Позицията гласи:

На 02.08.2022 г. встъпи в длъжност служебно правителство, назначено от президента Румен Радев в съответствие с чл.99, ал.5 от КРБ. В състава на правителството се оказаха трима членове на Националния съвет на БСП. Информация за предстоящите назначения не постъпи в ръководството на БСП нито от президента Радев, нито от съответните министри – Весела Лечева, Крум Зарков и Явор Гечев. Не беше спазен чл.33, т.22 от Устава на БСП, който изисква НС на БСП да утвърждава кандидатурите за министри.

Във връзка с тези действия НС на БСП:

1. Смята за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийните дела на политическите партии, в частност БСП.

2. Заявява, че БСП се разграничава от членовете на НС, назначени за служебни министри, в нарушение на Устава на БСП и няма да носи политическа отговорност за техните действия, както и на правителството като цяло.

3. Подчертава, че социалистите, назначени в правителството като министри, както и зам.-министри и областни управители, участват в лично качество и не представляват БСП.

4. Припомня, че основната задача на служебното правителство е да осигури оптимални условия за провеждането на предсрочните парламентарни избори и изисква от него да се въздържа от всякакви действия и изявления, които могат да се тълкуват като намеса в полза или в ущърб на участващи в изборите партии и кандидати.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички