Нинова поиска властта

Похвали се, че превърнала БСП в ударна опозиция

Нинова поиска властта | StandartNews.com

Корнелия Нинова поиска властта. В момента само БСП сме готови с цялостен алтернативен план за управление на България, заяви соцлидерката в политическия си доклад пред 50-ия юбилеен конгрес на БСП. Въпреки критиките отвън и отвътре, че БСП отсъства от политическия живот на България и не предлага алтернативи, тя се пробва да надъха своите като им каза, че е превърнала БСП в ударна опозиция.

ВИЖ ОЩЕ: Конгресът на БСП тръгна със скандал /НА ЖИВО/

Започнахме отминалите 4 години с обещание да променим БСП, за да променим България. Поставихме си 6 задачи преди 4 години и ги изпълнихме. Първата - още през 2016 г. обявихме - правителството на Борисов е вредно за държавата и я води към катастрофа. Поехме ангажимент да превърнем БСП в ударна опозиция на този модел на управление и го изпълнихме. Само за периода на действие на 44-ото Народно събрание ПГ на "БСП за България" внесе 138 законопроекта и 72 проекта за решение. Всеки от тях беше подчинен на необходимостта от създаването на законови условия за изграждането на солидарно общество от свободни граждани, живеещи в справедлива държава. Много от предложенията ни в икономическата и социалната сфера намериха отражение в ежегодно изготвяните алтернативни бюджети на БСП. Една традиция, която създадохме и ние започнахме първи и вече е утвърдена в българския парламент", каза още Нинова.

"Последователно беше усилието на ПГ за подпомагане на българско производство и утвърждаване на икономическата роля на държавата като регулатор в ключови сектори", каза червената водачка.

"Освен чувствителното и устойчиво повишаване на пенсиите, настоявахме и предложихме Закона за възрастните хора, който да регламентира основни техни права. Настоящият мандат на Народното събрание бе белязан от приемане на антикорупционно законодателство. Като че ли се забрави, че ПГ на "БСП за България" се противопостави на идеите на управляващите и представи свой закон", изтъкна Нинова.

Народните представители от нашата група зададохме 1219 въпроса, 177 питания, 25 от които прераснаха в разисквания. Активността на нашата ПГ при осъществяването на парламентарния контрол е в пъти по-голяма от тези на всички други групи, взети заедно. Внесохме 5 искания за вот на недоверие към правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти"", отчете още лидерката.

"Групата ни активно се възползва от възможността си да се обръща към КС. Подадохме 11 искания за установяване на противоконституционни актове на Народното събрание. До момента 4 от исканията ни са уважени. Предстои решаването на две от делата. В обобщение - парламентарната група превърна програмата на партията в реални законодателни действия, беше изключително активна и заслужава високата оценка на конгреса и на партията. Благодаря ви, скъпи депутати, вие сте бойци", заяви Нинова.

"Преди 4 години се поставихме задача. Казахме, че няма да влизаме в явни и скрити договорки за власт за облагодетелстване на малцина от нас за сметка на 1 млн. българи, които ни дадоха доверието си. Изпълнихме го. Не приехме предложението да имаме председател на Народното събрание и министри в кабинета на Борисов", каза още Нинова и коментира, че това би било пагубно за БСП.

Според нея опитът в България сочи, че всяка партия, прегърнала се с ГЕРБ губи ролята си в активния политически живот. Знаете, че имаше натиск отвън и мнения вътре в партията за голяма коалиция по онова време. Бяхме съблазнявани с моркова, бяхме бити с тоягата, но издържахме", изтъкна още Нинова

"Само ние не влязохме в скрити договорки. Не се продадохме и не се предадохме и това дължим на всички вас - социалистите в цялата страна. Благодаря ви, заедно доказахме, че политиката не е пари и постове, а морал и грижа за хората", подчерта още Нинова.

Тя посочи, че третата цел е била алтернативния план за управление на страната. "Изпълнихме го - имаме нашия план "Визия за България", каза Нинова и отчете, че това не е кабинетен документ. "Обърнахме се към всеки наш сънародник с каквато възможност разполага, с каквито сили и компетенции има, да се включи в този процес. Това беше процес, а не еднократен акт", заяви Нинова. Тя отново спъти на победата на Румен Радев, за да обясни как е вдигнала БСП на крака, отчете като свой успех повече кметовете и общинските съветници.

 

Тя изтъкна, че петата задача е била промяната в партията. Според нея, когато имаш претенция да променяш България, трябва да дадеш личен пример. "Тази реформа издържа проверката на времето", обяви Нинова, препращайки към прекия си избор за лидер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай