Нинова обяви какво ще прави за кабинета и с Русия

Вероятно няма да бавим мандата, ако видим, че няма разбиране при програмата, каза лидерът на БСП

Нинова обяви какво ще прави за кабинета и с Русия | StandartNews.com

Веднага след като БСП получи третия мандат от президента Радев за съставяне на правителство, лидерът на левицата Корнелия Нинова коментира приоритетите. 

"Първо ще сложим програмата, изготвена преди 2 седмици, на масата за разговори. Тя е обединяващото между трите партии, но е възможност за подновяване на преговорите на партньорите от правителството. Разбираме, че в момента върху нас пада голяма отговорност. Ще подходим разумно и диалогично. Все още смятаме, че ПП трябва да излъчи премиер", каза лидерът на левицата. 

"Партньори си казаха доста остри неща и това е сложното. Трябва да седнем и да говорим за политики. Приоритет за нас е социалната политика. След като постигнем съгласие по програмата, ще обявим имена на министрите. Нашият национален съвет потвърди четирите ни министри и даде висока оценка за работата ни.

Нашата позиция е последователна за експертен кабинет. Предстоят тежки месец и смятаме, че трябва да се носи тежка политическа отговорност. Трябват лидери и държавници, които да поемат отговорност. С ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да преговаряме", допълни Нинова. 

Тя сподели, че с БСП и ДБ са работили добре до момента и са намирали общи решения на проблемите. 

"Според мен, трудното е да се намери сечението и добрия тон между ИТН и ПП. Червени линии обсъждахме по време на съставяне на програмата. След като сме съставили нея и сме си сложили подписите, това е основата, на която ще стъпим. Не за пръв път сме в тази роля и винаги информираме публично за всичко.

Нашето искане беше Петков да не е премиер, той разбра това и направи крачка назад. Заслужава уважение за това свое действие. За други имена сега няма да говорим", каза още тя. 

Вицепремиерът в оставка е категорична, че трябва да се продължат дипломатическите отношения с Русия и този въпрос трябва да бъде изчистен.

"Конституцията не е точна. Вероятно няма да бавим мандата, ако видим, че няма разбиране при програмата. Но при знаци, че можем да постигнем съгласие, ще си отделим повече време", завърши Нинова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай