Нинова каза кога ще подкрепи Слави

Окончателното решение за подкрепа да бъде взето отново на Пленум

Нинова каза кога ще подкрепи Слави | StandartNews.com

Националният съвет на БСП даде мандат за продължаване на преговорите с "Има такъв народ" и другите парламентарно представени партии с цел създаване на правителство, съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова след заседанието на Пленума на партията. Решението е взето със 120 гласа "за" и 1 "против".

"Обявяваме се, че искаме да гарантираме сигурност на гражданите и стабилност за България и ще положим усилия за съставяне на редовен кабинет и работещ парламент. Нашата цел е парламентът и правителството да довършват пълното разграждане на досегашния модел на управление. Имаме пет приоритета, които залагаме в политиките по съставяне на правителство. Първият е социалната политика и политиката по качество на живот, която включва борба с неравенството и бедността, увеличаване на доходите, в това число преизчисляване на пенсиите и политика за младите и работещите хора. Вторият приоритет е здравеопазването, реформа в здравеопазването, която да гарантира достъпно и качествено здравеопазване и да изпълни конституционното условие за достъп до безплатно здравеопазване на българските граждани. Третият приоритет е образование, наука и култура. Четвъртият е бора с корупцията и качествена съдебна реформа. Петият – възстановяване на икономиката", каза още Нинова.

Експертна група от БСП ще продължи разговорите с „Има такъв народ”, „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!”. Разговорите трябвало да бъдат финализирани със споразумени за подкрепа. 

"Има две теми, които не приемаме", каза Нинова и добави: "Налагане на либерален модел на управление и оттеглянето на държавата като основен регулатор и собственик. В частност приватизирането на ББР. Заявяваме желанието си Северна Македония трябва да стане член на ЕС, но това не бива да става за сметка на България", каза тя.

Окончателното решение за подкрепа да бъде взето отново на Пленум, след като резултатите от преговорите бъдат представени, и ИТН представи конкретни имена за правителство.

"От разговорите, които снощи започнахме с ИТН, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия", каза още Нинова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай