Нинова избухна, посочи 4 проблема

Комплексни са причините за това, което се случва, заяви лидерът на БСП

Нинова избухна, посочи 4 проблема | StandartNews.com

Комплексни са причините за случилото се по Южното Черноморие. Има обективни причини - природата. Това не може да се спре. За нито едно от наводненията обаче не е причина само дъждът. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“ по bTV.

„Днес премиерът призна, че два язовира са прелели над Царево“, посочи тя.

По думите й има четири проблема. Те са: язовири, реки, гори и кражби. Нинова показа карта на язовирите у нас. Те са 6844.

По думите й проблемът бил, че собствеността и поддържането било много разпокъсано и никой не носил отговорност, само я прехвърлял.

4962 от язовирите били общински, но нямали пари да ги поддържат. 719 били на Земеделското министерство, 499 на Икономическото министерство, 312 не се знаело чия собственост са, 157 били на сдружения за напоявания, 144 били частни язовири, 38 били на Министерство на енергетиката и 13 били държавна собственост.

Според нея собствеността трябва да се окрупни. Второ нещо, което трябвало да се направи е водите да се обявят за национално богатство и да се възстановят напоителните система. По думите на Нинова трябва да има и контрол върху това.

Вторият проблем били речните корита. Нинова посочи, че премиера й казал, че 350 речни корита били спешни за почистване, но имали пари за 10.

Третият проблем бил незаконната сеч на горите, която била за печалбарство.

„Всичко това се обещава от четвъртия проблем – кражба, алчност и корупция“, посочи Нинова.

Тя подчерта, че през януари 2022 година е внесла законодателни промени в парламента.

„Законите, които са важни за България – плана за възстановяване, за европейското развитие на България, ние подкрепяме. И днес подкрепихме валутния закон. Това, което е разумно за България ще го подкрепим“, каза Нинова на въпрос дали БСП ще подкрепи някои от тринайсетте закона, за които са се разбрали ГЕРБ, ПП и ДПС.

По думите й обаче имат резерви за Закона за КПКОНПИ. „Самите те спорят как да си разпределят властта в КПКОНПИ“, посочи тя.

„Няма да подкрепим Конституционната реформа, докато с нея се променя националния празник и се дава право на хора с двойното гражданство да ни управляват“, подчерта Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай