Н. Младенов каза ще играе ли за президент от ГЕРБ

Обясни какво означава ТикТок революция

Н. Младенов каза ще играе ли за президент от ГЕРБ | StandartNews.com

Загадъчен отговор даде Николай Младенов на въпроса той ли ще е кандидатът на ГЕРБ за президент на изборите в края на годината. По време на интервю за бТВ той бе попитан дали се разпознава в определението, дадено от Бойко Борисов,  за кандидат-президента на ГЕРБ: "Умен, красив, с опит, приет на Запад, с добри отношения на Изток. Коренно различен от сегашния разединител на нацията". Много хора в ГЕРБ отговарят на тази характеристика, усмихна се Младенов. Но така й не каза ясно дали ще се кандидатира или не. Повтори два пъти, че е в момента е на почивка в България със   семейството си и е далече от политиката.

„Говорих с Бойко Борисов малко след изборите. Не бяха направени достатъчно опити да се сформира правителство. Ако търсим паралели, Израел през последните две години мина през четири избора. Сега има вариант за пети избори. Всичко това е заради неспособността да се сформира стабилно управление. Надявам се България да не върви по този път“, каза Младенов. Той основно коментира израело-палестинския конфликт, който тези дни ескалира. Днес „Хамас” изстреля нови ракети по Тел Авив и Йерусалим.

„Ако не се спре с ракетния обстрел от Газа, примирието няма да бъде възможно“, смята Младенов, който е бивш специален координатор на ООН за близкоизточния мирен процес. Според него са били допуснати редица грешки, за да се стигне до настоящия конфликт.

„В Ерусалим се трупаше напрежение по две линии – едната в квартала „Шейк Джара“, където извеждаха палестинци от домовете им и настаняваха израелци. И отделно напрежението по светите места в Стария град“, коментира Младенов.

„За съжаление в цялата тази каша се добави и решението на Абас да отложи палестинските избори“, допълни той. По думите му ролята на Египет е най-важна за деескалация на напрежението.

„През 2019 г. при предишно напрежение трябваше да предупредим едната страна, че ако не се спре ескалацията до 10 ч. вечерта, ще последва военна операция, която ще е разрушителна. Ако в Газа продължи да ескалира напрежението и израелската армия влезе вътре, ще има такива жертви и разрухи. Това ще стане една неуправляема територията“, смята Младенов.

Според него сме свидетели на т.нар. „ТикТок революция“, при която всички участници снимат насилието и го публикуват в социалните мрежи. Това води до по-лесна радикализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай