Неофит към депутатите: Питайте Църквата за законите

Неофит към депутатите: Питайте Църквата за законите | StandartNews.com

Патриархът изпрати писмо до Цачева заради проекта за образованието

Представители на Църквата да участват в заседанията на парламентарните комисии. Това поиска българският патриарх Неофит в писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Повод за него стана законопроектът за предучилищното и училищно образование, който миналия месец бе разгледан на второ четене в ресорната комисия в Народното събрание.
Законопроектът не е изпратен за становище на Св. синод на БПЦ, нито са поканени негови представители на обсъждането му, където са присъствали много други организации, се казва в писмото на патриарха до Цецка Цачева. В същото време точно Българската православна църква е тази, която е съхранила образованието в годините на робството чрез училищата, създадени и поддържани от нея, се допълва в писмото.

От Църквата припомнят, че през последните близо 15 години е била наложена практиката законопроекти по важни обществени въпроси като здравето, морала, образованието, културното наследство, статуса на вероизповеданията да се изпращат за становище на Св. синод от съответната комисия в парламента. Също така да се канят представители на Църквата при обсъждането на нормативните актове и промени в тях. "Тази взаимно полезна практика и за двете институции е позабравена, но искрено се надяваме, че не е изоставена", казва патриарх Неофит. Освен това той настоява Цецка Цачева да направи достояние писмото до председателите на постоянни комисии в 43-то народно събрание и председатели на парламентарни групи. "Вярваме и се надяваме, че както и досега ще работим във взаимно полезно сътрудничество за добруването на българския народ", завършва писмото си патриарх Неофит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай