Четвъртък,

Ненчев: Полша е гарант по изпълнение на сегашния ремонт

От: Администратор -
A
A
A

Предполагам, че до няколко дни договорът ще бъде внесен в Народното събрание за ратифициране, но общо взето това, което излезе в медиите е вярно - ще поучим два двигателя на този етап, които ще можем да използваме в рамките на две години. Тези два двигателя получваме безвъзмездно и ще ремонтираме общо 6 двигателя след това заяви пред БНР министърът на отбраната Николай Ненчев, който отказа да влезе в детайли относно договора за ремонт на самолетите МиГ-29.

Относно възможността руската фирма производител да лиши Полша и България от резервни части, Ненчев поясни, че това няма да окаже влияние върху експлоатацията на самолетите и се мотивира с факта, че полската държава е гарант по изпълнение на сегашния ремонт. Министърът коментира и въпроса за нуждата от поправки на други системи на изтребителите и това дали ще се преговаря отново с Варшава.

"Предпочитам и е далеч по-сигурно – както разбирате от параметрите на договора, от една страна е по-евтино, а сроковете са много по-кратки и от трета страна не плащаме данъци, мита и такси, защото работим със страна-членка на Европейския съюз. Полската страна се ангажира да поеме и всички разходи по превоза на тези двигатели, но ще се опитаме да направим всичко възможно да сменим авиониката на самолетите, за да бъдат те съвместими със самолетите на нашите съюзници", аза той

Министър Ненчев коментира и и мненията, че законовата поправка, която предвижда охраната на въздушното пространство да бъде поета от партньори на България или да бъде съвместна дейност, означава отказ от инвестицията в нов самолет:

"Поправката е назначителна – не се касае от нас сами да охраняваме въздушното си пространство или от нашите съюзници. Ние говорим за вариант, в който това ще бъде възможно единствено и само съвместно да охраняваме, ако това се наложи. Няма никакъв отказ от суверенитет".

Ако нашата авиация е в несъстояние да изпълнява своите ангажименти, служебно от главнокомандващия силите на Европа ще ни бъде назначена такава охрана, подчерта Ненчев и допълни:

България сама би могла да продължи да изпълнява мисията си по охрана на въздушното пространство - все пак ние имаме 100-годишни традиции в сферата на авиацията.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички