Ненчев иска утилизацията на боеприпаси да бъде само в държавни ръце

Ненчев иска утилизацията на боеприпаси да бъде само в държавни ръце | StandartNews.com

Човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство може да е причина за взрива, каза военният министър

Има всички основания утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия, а частните да нямат право на такава дейност. Това заяви военният министър Николай Ненчев в "Тази неделя" по бТВ.

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия, а това означава необходимост от по-сериозен контрол, категоричен бе той.

Министърът изтъкна, че принципал на държавното дружество ВМЗ, чийто склад се взриви снощи, е Министерството на икономиката. Под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, което притеснява министърът.

При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще", смята Ненчев.

За унищожение на мините в Горни Лом са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета. Немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда, обясни военният министър.

„Всички 190 000 мини от завод „Миджур" са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", коментира още той. И уточни, че тези разходи трябва да бъдат поети от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Възможно е инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Обстановката в Иганово и околните населени места вече е спокойна, потвърди Ненчев. „Първоначално действително е имало стрес, но вече положението е спокойно, хората са по домовете си, няма основания за повече безпокойство", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай