НЕК не е осъден за "Белене"

НЕК не е осъден за "Белене" | StandartNews.com

Няма решение от арбитражното дело за АЕЦ "Белене". Националната електрическа компания (НЕК) не е осъдена да плати 600 млн.евро заради спирането на проекта. Това заяви министърът на енергетика Теменужка Петкова пред журналисти в парламента.

В медиите се появи информация, че Международният арбитраж в Париж вече е взел решение по съдебния спор между българската НЕК и руската "Атомстройекспрот" (АСЕ). Предявеният от руснаците иск е за над 1 млрд. евро. Очакванията са НЕК да бъде осъдена да плати около 600 млн. евро. „Не, няма такава информация", отсече обаче енергийният министър и обасни, че официална информация в МЕ или в НЕК не е постъпвала.

Петкова е убедена, че сега още никой не може да каже какво ще е решението на съда. Все пак според нея глоба от 600 млн.евро е нереална. „Българската страна има свои насрещен иск. Това е едно много сложно дело и много сложен арбитраж. Ние се надяваме на справедливо решение от страна на арбитража", отбеляза министърът.

Междувременно в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов коментира, че не е запознат Арбитражният съд в Париж да се е произнесъл.

„Да, има арбитражен спор, но не ми е известно да има произнасяне. Ще се запозная с информацията. Нека първо да видим дали има такова решение", уточни Горанов.

Относно размера на сумата той напомни, че претенциите на руската страна са били дори по-големи.

"И такава да е сумата, е по-добре отколкото да дадем 10 млрд. За строеж на централа, която не ни трябва", посочи депутатът от РБ Мартин Димитров. Той препоръча да се работи по минимизиране на щетите, които България може да понесе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай