Назначаване на висши държавни длъжности само с висше образование

Назначаване на висши държавни длъжности само с висше образование | StandartNews.com

Назначаваните на висши държавни длъжности трябва да имат висше образование. Това приеха депутатите с разглеждането на първо четене на Закона за администрацията.

„За" законопроекта гласуваха 112 народни представители, „против" нямаше, а 10 гласуваха с „въздържал се" - 10, съобщи "Фокус".

Законопроектът има за цел да установи изискване за притежаване на висше образование за лицата, заемащи определени висши държавни длъжности. Промяната ще важи за заемане на постовете на областните управители, заместник -областните управители, заместник-министрите, председателите на държавните агенции, държавните комисии, изпълнителните директори на изпълнителните агенции, ръководителите на държавни институции, създадени със закон или с постановление на Министерския съвет, които имат функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт.

Народните представители приеха и втори законопроект за промени в Закона за администрацията с 80 гласа „за", 0 – „против" и 40 „въздържали се". С него депутатите одобриха възможността за сключване на срочни трудови договори с лица, които да бъдат назначавани на длъжността „сътрудник по управление на европейски програми и проекти", които да бъдат извън ограниченията на административния борд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай