Найденов вижда мрачна картина във въоръжените сили

Найденов вижда мрачна картина във въоръжените сили | StandartNews.com

София. „Резултатите показват една много мрачна картина във въоръжените сили. За щастие успяваме да пренасочим средства, да икономисаме средства, да сключим нови рамкови споразумения, да подпишем конкретни договори". Това заяви военният министър Ангел Найденов в интервю за „Фокус".

"Вече сме на път, образно казано, да „отлепим" авиацията от земята. Имам предвид и самолети, и хеликоптери, съответно и да подобрим състоянието на военната техника в Сухопътните войски. Конкретни стъпки има и по отношение на модернизиране и подобряване на състоянието във Военноморските сили", обясни министърът на отбраната.

"Най-голямата унаследена „бомба" от предишното правителство е техническото състояние на въоръжението и бойната техника".

„Втората „бомба" – безспорно това са унаследени, трудно е да се каже договори, защото от 226 договора, между които има договори свързани например с охрана на освободени войскови райони, складове и сгради, 208 са с изтекъл срок. Има договори, които не са подновявани и по които вървят плащания от 2009 г.- 2010 г. – още тогава са изтекли", уточни министърът.

„От една страна, ние продължаваме да правим разходи за поддържането на тези складове, съответно за издръжката на личен състав, който се грижи за складовете и който охранява складовете и, от друга страна носим всички рискове , свързани със съхраняването на опасни и взривни вещества", каза още Найденов. И обясни, че по тях не се плащат неустойки. "Аз съм разпоредил, съответно са поканени фирмите да сключат споразумения и да изтеглят тези имущества до края на 2014 г.", каза Найденов.

В резултат на реализирането на всички планове за развитие на въоръжените сили, които са приети в предходни години, включително последния от 2010 г., до края на 2014 г. трябва да бъдат съкратени и около 2000 военнослужещи и цивилни служители от състава на въоръжените сили, за да се стигне до онази численост, която е фиксирана в различни документи, стана ясно от интервюто на министъра. 

Ще бъдат съкратени около 80 души от администрацията на Министерството на отбраната и администрацията на структурите на пряко мое подчинение, каза Найденов. „Това очевидно не е нито драматично, нито драстично съкращение. В случая наистина става дума за преценка на ръководителите на отделните структури, целящи повишаване на ефективността и ограничаване на разходите за издръжка на персонал. Но това са административните съкращения", коментира още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай