Найденов: Основен приоритет са правата на работещите в отбраната

Найденов: Основен приоритет са правата на работещите в отбраната | StandartNews.com

София. „Два от нашите основни приоритети са свързани със защита на правата на работещите в системата на Министерството на отбраната - създаване на условия за изпълнение на задачите и възстановяване на престижа на военната професия и грижата за хората, които работят в Министерството на отбраната и техните семейства", каза министърът на отбраната Ангел Найденов днес на работна среща с представители на ръководствата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати от отбраната „Българска армия" и Националния синдикат „Отбрана".

По време на срещата беше обсъдена политиката по доходите на Министерството на отбраната спрямо цивилните служители в министерството, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Двете страни заявиха намерение за усилена работа по отношение на постигането на адекватни нива на заплащане на труда на цивилните служители. Взето бе решение за удължаване на срока на дейност на работната група за извършване на анализ на заплащането на труда в Министерството на отбраната, като целта е вземането на по-обосновани решения на съществуващите проблеми.

По отношение на търговските дружества – държавна собственост, на които той е принципал, министър Ангел Найденов заяви, че ще бъде запазен досегашният им статут и предприети мерки за оздравяването им. Той заяви, че е направен преглед на състоянието на търговските дружества, като повечето от тях са в относително добро състояние. „Разпоредил съм извършване на одит и допълнителна проверка на дружествата в най-тежко състояние", каза министърът на отбраната и допълни, че представителите на синдикалните организации ще бъдат запознати с получените резултати.

Беше отбелязано, че вече е предприета законодателна инициатива за промени в Закона за обществените поръчки и Наредбата за специалните поръчки с цел съкращаване на процедурите и сроковете по тях.

Страните постигнаха съгласие за развитие на съществуващия социален диалог и отчетоха резултатите от проведените заседания на Отрасловия съвет и Съвета по условията на труд в Министерството на отбраната.

В срещата участваха заместник-министърът на отбраната Иван Иванов, парламентарният секретар на Министерството на отбраната Ина Найденова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и неговият заместник Николай Ненков и председателите на двата синдиката в отбраната Георги Братованов и Тодор Воденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай