Найденов: Опозицията е изчерпала възможностите за контрол

Найденов: Опозицията е изчерпала възможностите за контрол | StandartNews.com

София. "Вотът на недоверие е част от обичайния парламентарен инструментариум. Това е крайно средство и се прилага, когато една опозиция е изчерпала всички свои възможности за контрол. Вотът на недоверие за цялостна политика е неоснователен и несъстоятелен и изразява парламентарната неподготвеност на ГЕРБ. Фактът, че можеш да внесеш вот на недоверие в първите 100 дни в някаква степен е несъстоятелен. Няма как да оцениш цялостната политика в рамките на тези 100 дни, особено когато това правителство обезврежда мини, заложени от предишното управление", заяви пред БНТ министърът на отбраната Ангел Найденов.

"Не чух основателни аргументи от нито един представител на партия ГЕРБ. Няма провал на политиката на правителството. Не виждам нито една сфера, в която може да се говори за провал. Вероятно имаме своите слабости, вероятно може би някои хора са недоволни от недостатъчно бързите темпове, с които работим, но не може да се говори за провал", добави той.

На въпрос дали има твърде голяма зависимост от Атака, военният министър отговори, че в случая ГЕРБ очакват подкрепа от Атака "За да мине вотът трябва да има 121 депутати. В случая ГЕРБ очаква подкрепа от Атака. Не мога да кажа какво ще е решението на Атака или ДПС, но няма да има нито един депутат от КБ, който да не гласува против този вот на недоверие", увери Ангел Найденов.

"Отдавна тази тема не вълнува хората, вълнува малка част от хората, които се опитват чрез темата за Пеевски да намерят алиби за това, че те са на улицата", коментира военният министър назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Относно позицията на България спрямо конфликта в Сирия, Найденов коментира: "Позицията, която беше заявена от правителството, беше достатъчно своевременно представена и достатъчно отчетливо произнесена. Не мога да коментирам позицията на президента и вицепрезидента. Не виждам защо аз трябва да отговарям за тяхната позиция, хубаво щеше да бъде да има форум, на който да бъде заявена консолидираната българска позиция, но това не се случи и това не е отговорност на правителството."

"Споразумението за химическите оръжия намалява напрежението. Намалява се и възможността за военни действия спрямо Сирия, без да ги изключва напълно. Това споразумение очертава параметрите на действията за унищожаване на химическите оръжия с надеждата, че това ще се случи до средата на 2014 г. Споразумението слага край поне засега и на заплахата от употреба на химически оръжия от режима на Башар Асад. Дали ще се случи военна операция или не в най-голяма степен зависи от отношението на режима към това споразумение, от готовността му да сътрудничи и от темповете на разоръжаване на Сирия", уточни военният министър.

"Броят на бежанците в България наистина се приближава към критичната граница. МО изпълни своите ангажименти да направи оценка и да предостави възможността за избор на подходящи сгради, собственост на МО, които да бъдат предвидени за настаняване на бежанци, това са 26 войскови района. Трябва да получим преценката на Агенцията за бежанците, за да знаем каква по-прецизна оценка да направим за съответните сгради. Трябва да бъдат направени и финансовите разчети. Ние разчитаме, че това ще бъдат средства, отпуснати целево от държавния бюджет и те няма да бъдат за сметка на МО. Общата оценка за състоянието на сградите е близо 10 млн. лева. Това е за всички сгради и мисля, че много по-малка част от тези 10 млн. лева ще бъдат необходими", заяви министърът на отбраната.

"Не ми се иска да мисля, че можем да пристъпим към затваряне на границите. Това е една мярка, която не бива да се изключва, към това трябва да се пристъпва внимателно и да бъде крайно средство. Това става ако българските власти вече не могат да се справят с броя на бежанците. Ние не сме в момента в такава ситуация", подчерта Найденов.

За нужните средства за армията, военният министър посочи, че им трябват повече пари за поддържане на военна готовност и бойна подготовка, които да отговарят на изискванията на средата за сигурност, на необходимия капацитет и способност от страна на българските въоръжени сили.

"Няма да има нови съкращения, но има план за развитието на въоръжените сили. Съгласно плана близо 2500 души трябва да се съкратят. Това са планирани съкращения, не са нови. Направихме преразглеждане с оглед на това да пресечем или да отложим съкращения, които не бяха достатъчно мотивирани, например в бригадата "Специални сили", заяви Найденов. Той допълни, че в МО имат силно изкривена структура на разходите. "Харчим 74% от разходите, които правим в МО само за издръжка на личен състав. Само 5% имаме за капиталови разходи, с тях не може да решим големите въпроси", категоричен е Найденов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай