Най-важният ден за кабинета "Главчев". Поема властта

Днес ще е клетвата на служебните министри

Най-важният ден за кабинета "Главчев". Поема властта | StandartNews.com

Най-важният ден на кабинета „Главчев” ще е днес. Служебните министри полагат клетвата си. Те ще са първите временни министри, които ще се закълнат в Народното събрание. Досега служебните министри произнасяха клетвата си в Гербова зала на Президентството пред държавния глава.

Председателят на Народното събрание Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента от 09:00 ч., съобщиха от пресцентъра на парламента. В дневния ред е включена една точка – полагане на клетва от членовете на служебния Министерски съвет.

На 5 април кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проектосъстава на служебния кабинет пред държавния глава Румен Радев и представителите на политическите сили без БСП, които отказаха да участват.

Днес президентът Радев издаде указа за назначаване на кабинета. Има само едно променено име спрямо първоначалния списък – на външния министър. В списъка, представен на 5 април беше предложен дългогодишният консул на България в Асвстрия Ивайло Ценов, а ще бъде назначен Стефан Димитров.

Радев обяви, че не мисли по никакъв начин да бави политическия процес и да спазва стриктно промените в Конституцията. "Във вторник сутринта ще издам три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – две в едно“, обясни той и допълни: „Отиваме на избори 2 в 1 на 9 юни, с което силно се надявам да има по-голяма избирателна активност и да спестим средства“.

Служебното правителство на Димитър Главчев е петият служебен кабинет на България от април 2021 г. За последните три години страната ни в по-голямата част от времето беше управлявана от служебни кабинети. Правителството на Димитър Главчев обаче е първото служебно правителство, което не е избрано от президента и няма да отговаря пред него. То е резултат от конституционните реформи, подкрепени от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, които налагат на президента да избира между десет души за поста премиер. Една от причините за тази реформа е желанието да се ограничи възможността на държавния глава да управлява страната чрез служебните кабинети, в чиито ръце фактически е властта, откакто започна политическата криза през 2021 г.

Ето и съставът на служебното правителство:

Министър-председател – Димитър Главчев

Заместник министър-председател и министър на финансите – Людмила Петкова

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Виолета Коритарова

Министър на труда и социалната политика – Ивайло Иванов

Министър на отбраната – Атанас Запрянов

Министър на външните работи - Стефан Димитров

Министър на правосъдието – Мария Павлова

Министър на образованието и науката – Галин Цоков

Министър на здравеопазването – Галя Кондева

Министър на културата – Найден Тодоров

Министър на околната среда и водите – Петър Димитров

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на икономиката и индустрията – Петко Николов

Министър на иновациите и растежа – Росен Карадимов

Министър на енергетиката – Владимир Малинов

Министър на електронното управление – Валентин Мундров

Министър на туризма – Евтим Милошев

Министър на младежта и спорта – Георги Глушков

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай