Наши правителствени служители със забрана да влизат в САЩ

Наши правителствени служители със забрана да влизат в САЩ | StandartNews.com

България и Румъния нямат такава информация

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий по време на изслушване в американския Конгрес.

Редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От американското посолство обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица, посочва в. "Ромъния либера".

Хойт Ий направи това изявление в рамките на изслушване във вторник в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси и за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария. Изслушванията се състояха в контекста на влошаването на тези отношения, предизвикано от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида.

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България.

Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция".

"Ромъния либера" посочва, че изявлението на представителя на Държавния департамент е абсолютна новина, тъй като до момента се знаеше само за един случай на забрана - за бившия премиер-социалдемократ Адриан Нъстасе.

Румънското министерство на външните работи обаче посочи, че не е било информирано във връзка със забрана, наложена на румънски граждани за влизане в Съединените щати.

Българското министерство на външните работи също няма информация за забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция, каза пред БТА говорителят на ведомството Бетина Жотева.

Нямаме информация за подобно нещо, каза Жотева и уточни, че от министерството ще се запознаят с точното изказване пред Конгреса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай