Народното събрание обратно в старата сграда

Предложението е дошло от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“

Народното събрание обратно в старата сграда | StandartNews.com

Клетвата на 45-я български парламент ще се състои в старата сграда на Народното събрание. Това са решили депутатите на председателски съвет днес, съобщи  Мария Капон от „Изправи се! Мутри вън!" след първата среща на шестте пертии в новото Народно събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Дончев гризна Мая Манолова

Предложението е дошло от Тошко Йорданов от „Има такъв народ“. „За“ такова решение са се обявили всички парламентарни групи без тази на ГЕРБ. Йорданов настоял работата на депутатите да се върне изцяло в историческата сграда и бил подкрепен от Мая Манолова, но до окончателно решение не се стигнало. "Това е истинската сграда на парламента, а не този Партиен дом. От тук нататък ние ще продължим да предлагаме всички заседания да бъдат там. Има колебания в някои парламентарни групи, така че това явно ще подлежи на някакъв диалог, но ние смятаме, че Народно събрание трябва да си бъде в сградата на Народното събрание, а не в партийния комунистически дом", категоричен бе той.

ГЕРБ загуби първото гласуване. Заседанието ще е в старата сграда, която е с надпис “Съединението прави силата”, заяви пред журналисти на излизане от срещата Мая Манолова, която представляваше “Изправи се! Мутри вън”. Тя подчерта, че старата сграда била символът на парламентаризма. Отказа обаче да каже защо ГЕРБ не са се съгласили първото заседание да бъде в старата сграда. 

Предстои народните представители да гласуват дали и останалите заседания на 45 НС да не се провеждат на пл. „Народно събрание“.

Преустройството на зала "Света София" в бившия Партиен дом струва малко над 23 млн. лв. – 23 039 041 лв. Над главите на депутатите трябваше да има стъклен покрив за почти един милион лева - с допълнително затъмнение, за да се ограничи пряката слънчева светлина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай