Народният театър пред развръзка. Изборът на директора му

Конфликтът е междуличностен, каза Васил Василев

Народният театър пред развръзка. Изборът на директора му | StandartNews.com

Когато един конфликт е изнесен, който е извън сградата на театъра, как можеш да реагираш. Това е междуличностен конфликт, внесен вътре в театъра. Това заяви в интервю за bTV Васил Василев, директор на Народния театър, по повод скандала между режисьора Александър Морфов и пиара Велислава Кръстева. Морфов надраска вратата на Кръстева.

„Когато си си поставил високи цели, се ограждаш със специалисти, които да работят с теб в съответната посока“, посочи Василев по повод назначаването на Велислава Кръстева за пиар на театъра.

Василев обясни и как е разбрал за вандалския акт, при който Морфов надраска вратата на кабинета на Кръстева в театъра: „За тази врата разбрах от служител от отдел сигурност в Народния театър. Той е открил в ранните часове в неделя. Направил съответните мерки, за да се види кой е бил извършителят. Разбрах за него два дни по-късно в медиите“.

На въпроса дали е спрял да си говори с режисьора, Василев отговори: „Няма как човек, който е директор, да не говори със своите служители. Все още чакам разпределението за новите проекти на г-н Морфов, не може да не си говорим“.

„Функцията на главния режисьор е да бъде обединител на театъра. И в един момент се получава негово лично противопоставяне срещу друг служител. Което аз не мога да разбера“, коментира директорът.

„Както съм поканил г-н Морфов, така съм поканил г-жа Велислава Кръстева“, обясни той и уточни, че Кръства не е била назначавана за заместник-директор, каквито информации се появиха. „Тя е назначена за пиар на театъра, тя се занимава с рекламата, с билетите. Тя няма нищо ръководно“.

Василев посочи още, че Кръстева е назначена на срочен едногодишен договор, а Морфов – на безсрочен. Когато сключихме този договор, г-н Морфов не показа никаква политическа несъвместимост с това лице“, изтъкна директорът.

„Политика в Народния театър няма“, категоричен беше Васил Василев. Той припомни, че в миналото е имало пиар от партия АБВ, но тогава не е имало скандал, защото просто Морфов не е бил в театъра по това време.

Василев потвърди, че от вчера министърът на културата е назначил проверка в театъра. „Минеков не може да кадрува в един театър. Той няма право. Това е нарушение на закона“, обясни той.

Попитан дали е карал служителите на институцията да правят подписка в негова подкрепа, той каза: „Тази подкрепа леко ме натъжи. Аз искам обединение в театъра. Ние сме творци, които работим на една сцена“.

По повод протеста на актьора Валери Йорданов „за спасяване на театъра“, Василев попита: „От какво спасяваме Народния театър? От служебния ни министър на културата? Може би там спасяваме Народния театър“.

На въпроса дали ще си подаде оставката Василев отговори: „Аз не съм човек, който не може да си тръгне във всеки един момент. Но аз ще си тръгна за нещата, които не съм свършил. И никога няма да си тръгна за нещата, които съм свършил“.

Относно това дали Александър Морфов ще бъде отстранен от театъра, Василев даде завоалиран отговор: „Вече времето много напредна и аз ще изляза с генерално решение. В единия случай, изпълнявайки закона, трябва да се разделиш с човек, който го е нарушил. В другия случай съм принуден да отстраня човек, който по никакъв начин не е нарушил закона“.

„В европейска България би трябвало да държим на европейските ценности“, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай