Напрежение между АБВ и БСП заради Първанов-Калфин

Напрежение между АБВ и БСП заради Първанов-Калфин | StandartNews.com

„Допитването в БСП показва, че заклеймяването на АБВ е било противопоказно, очевидно. Редовите социалисти не виждат АБВ като опонент, а напротив, разбират, че партията е силен и полезен партньор в ляво." Това се казва в съобщение на пресцентъра на партията на Георги Първанов, след като от „Позитано" 20 оповестиха резултатите от вътрешнопартийното допитване в БСП.

"Победата на президенските избори е възможна с обединена лява кандидатура, която е способна да привлече гласове и от център, даже от център - дясно. Радваме се, че след две години в БСП все пак са готови за разговор, но категорично не приемаме тези разговори да са под условие", обясняват от АБВ.

„Изказването на лидера и други представители на ИБ на БСП, че президентът Първанов и Ивайло Калфин не могат да бъдат кандидати на обединената левица е най-малко недомислено и обрича на провал разговорите за обща кандидатура. Призоваваме разговорите да се водят при ясно зачитане и равнопоставеност на партньорите", категорични са от партията.

„Готови сме с нашата платформа на базата на шестмесечни дебати и дискусии и имаме идеи, които можем да споделим в разговор с БСП и други партии. Стоим на тезата, че гласовете от левицата няма да са достатъчни, за да се смени моделът „Плевнелиев" и затова призоваваме да се продължи диалогът в центъра и център - дясно. На мнение сме, че имената за евентуална обща кандидатура трябва да станат ясни след сериозно проучване. И те да бъдат достъчно избираеми и приети от българските граждани, а не само от партийните централи", предлагат от АБВ.

Повтарям, Първанов и Калфин не могат да бъдат кандидати на Левицата. Това обяви обяви Корнелия Нинова в интервю за радио К2. "Първо да уточня, че най-висока подкрепа имат партиите от коалиция „Лява България", да не обидим едните за сметка на другите, и след това е АБВ с 52%", коментира тя по повод резултатите от допитването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай