Напрежение за минималната заплата. Гьоков ядосан на Асен Василев

Гьоков посочи, че много се спекулира с нулевата ставка за 0% ДДС върху хляба

Напрежение за минималната заплата. Гьоков ядосан на Асен Василев | StandartNews.com

Напрежение в кабинета за минималната работна заплата. Социалният министър Георги Гьоков иска тя да бъде още веднъж увеличена тази година – с актуализацията на бюджета, но вицепремиерът и финансист № 1 Асен Василев не дава.

Това стана ясно от интервю на Гьоков за БНТ.

По всяка вероятност няма да има второ увеличение на минималната работна заплата, обясни в студиото на "Денят започва" министърът на труда и социалната политика. Данъците обаче ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10%. Така ще с добавката ще стане 467 лева.

"Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора.", уточни той.

Гьоков посочи, че много се спекулира с нулевата ставка за 0% ДДС върху хляба. Хлябът няма да поевтинее или ще поевтинее с много малко. Ефектът от мярката е, че хлябът няма да поскъпва повече, уточни социалният министър.

В Плана за възстановяване и устойчивост се предвиждат 1 милион и 200 000 лева за социалната сфера.

Не е толкова важно кога ще дойдат първите средства от Европа, а че имаме одобрен план и може да се харчат пари от държавния бюджет, които ще бъдат възстановени от Европейския съюз, каза Георги Гьоков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай