Напрежение. "Възраждане" скочи на управителя на БНБ

Драмата за еврото

Напрежение. "Възраждане" скочи на управителя на БНБ | StandartNews.com

Настояваме Димитър Радев да си подаде оставката като управител на БНБ. Той е лице, което работи срещу националните интереси на България, и то задкулисно. Това заяви Деян Николов от ПГ на "Възраждане", предаде БГНЕС.

БНБ работи по план за въвеждане на еврото, заяви депутатът и обвини Димитър Радев, че е излъгал по време на срещата си с "Възраждане" в сряда.

„Вчера в съобщението на БНБ бяха казани три неща – че УС на БНБ е приел проект на нов закон за БНБ, който е съгласуван с ЕЦБ. Ние разполагаме с този законопроект, като там се предвижда унищожаване на българския лев и валутния борд", съобщи Николов и отбеляза, че в него се казва, че протичат по план подготовката за тестово отсичане на български евромонети и промените в платежните системи.

Депутатът обяви, че по време на срещата си с Димитър Радев, той е казал, че на практика БНБ не извършва съществена подготовка по отношение на влизането на България в еврозоната и нещата, по които работят, са част от ангажименти, поети заради членството на страната ни в Банковия съюз. Николов е категоричен, че след направена от „Възраждане" проверка, са установили, че БНБ съпредседателства Координационния съвет за въвеждане на еврото.

„Там ръководят работна група „Пари, платежна инфраструктура и кредитни институции". Работят и по изпълнението на т.нар. комуникационна стратегия, по която се раздават 10 млн. за пропагандиране колко е хубаво еврото да замени българския лев. Редовно участват в работни групи и комитети в ЕЦБ и ЕК, изпълняват проекти които целят информационните им системи да бъдат адаптирани и подготвени за еврозоната", съобщи още той.

Николов отбеляза, че БНБ се готви и да сече евромонети, в т.ч. решават какви знаци да има на тях. „Строят и две нови сгради – в Плевен и Варна, които са специално за процеса за замяна на левове с евро", подчерта той и добави, че БНБ работи и по проект за присъединяване на българската платежна система към европейската такава.

Депутатът от „Възраждане" обвини Димитър Радев и БНБ в „мащабна задкулисна акция, която цели унищожаване на българската фискална и национална независимост", като подчерта, че „60% от българите не желаят България да влиза в еврозоната".

Той настоя този закон да бъде публикуван, както и да се прекратят всички разговори за присъединяване на България към еврозоната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай