Напрежение в ефир! Екшън между Огнян Герджиков и Цветанка Ризова

От НДСВ са отворени за разговор с всички партии, освен една

Напрежение в ефир! Екшън между Огнян Герджиков и Цветанка Ризова | StandartNews.com

Напрежение в ефира на bTV. След като поздрави водещата на "Лице в лице" Цветанка Ризова по случай 8 март, гостът проф. Огнян Герджиков напомни за един въпрос, който го мъчи отдавна. 

"Продължавам да се питам: "Защо bTV срамува от българския език? Защо избягва кирилицата?" Аз това дълбоко не го разбирам. Нали сте българска телевизия, защо се пишете на латиница?", заяви гостът.

"Защото е марка, и защото сме международна компания", отвърна му Ризова.

"Няма такова нещо! Вие сте вписани в българския търговски регистър и задължително трябва да се изписвате на български. Може допълнително на чужд език! Така че много ви моля, това е истинско безобразие - такава телевизия по този начин да се афишира с латиница. Това е моят предварителен анонс към вас", каза още проф. Герджиков. 

Той коментира това защо НДСВ се впускат в изборната битка за 49-тото Народно събрание. “Вече две години се въртим в един омагьосан кръг. Не можем едно стабилно управление да си изберем и един действащ парламент. Решихме, че НДСВ е партия с много положителен опит. Основната заслуга е на НДСВ за влизането на България в Европейския съюз, НАТО. Истинското възкресяване на българската икономика беше на НДСВ. Сега бихме могли да направим нещо подобно”, каза Герджиков.

Според него не можем да искаме всичко да е само във възходяща линия - има спадове и възходи.

“Имам една болна тема и това е законодателството. Още 2001 г., когато бях председател на 39-тия парламент, аз организирах Консултативен съвет от изтъкнати юристи, които бяха безкрайно полезни. Следващият парламент също имаше, но дойде 2009 г. и там нещата се пречупиха. В държави от ЕС има такива съвети”, смята той.

По думите му нашите закони се променят постоянно. “Може би няма такава държава в ЕС. Това безхаберие от истинското право ме изкарва от равновесие. Изборният кодекс от 2014 г. до сега е променян 25 пъти. Какво показва това - проба, грешка. Основното е от некадърност”, уточни Герджиков.

“Имаме голям шанс да влезем в парламента. Ние сме отворени да работим с всички, с изключение на “Възраждане”, които изповядват различна религия от нашата - вън от НАТО, вън от ЕС. С останалите партии бихме могли да намерим общ език”, каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай