Вторник,

Напрежение. Асен Василев с отровна атака към Радев

От: Агенция Стандарт -
1951
Напрежение. Асен Василев с отровна атака към Радев
A
A
A

"Президентът да не крие политическия си провал в Европа зад технически критерии" - така съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев коментира думите на президента Румен Радев по повод влизането на България в еврозоната, съобщиха от пресцентъра на партията.

България може да влезе в еврозоната през централния вход още на 1 януари 2024 г. с вече изпълнени 4 от 5 технически критерия. "Продължаваме Промяната" смятаме, че е напълно възможно да спазим срока, защото основният технически критерий, който не изпълняваме в момента, е свързан с инфлацията в Европа, предизвикана от войната. От партията припомнят, че Хърватия беше допусната в еврозоната в неизпълнение на два критерия – инфлацията и съотношението на външен дълг към БВП.

Ако служебното правителство имаше воля, можеше да поиска нов конвергентен доклад. В него инфлацията ще бъде замерена от април 2022 г. до април 2023 г. Така страната ни може да изпълни този технически критерий, тъй като ще се вземе предвид понижението на инфлацията през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на 2022 г.

Относно втория неизпълнен от България критерий за 4 неприети закона, конвергентният доклад трябва да излезе в средата на юни. Дотогава при работещ парламент, тези закони могат да бъдат приети. "За разлика от властолюбците, които правят всичко възможно да управляват служебно, ние направихме партия и се явихме на избори, за да спечелим доверието на хората", допълва Асен Василев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com