НАП пусна списък на фирмите,свързани със санкциите

Кабинетът създаде експертна комисия

НАП пусна списък на фирмите,свързани със санкциите | StandartNews.com

Списък на фирмите, свързани с шестимата българи, на които САЩ наложиха санкции по закона „Магнитски” пусна НАП. Списъкът съдържа 64-те фирми на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков, които бяха изброени в съобщенията на Финансовото министерство и Държавния департамент на САЩ. Фирмите бяха оповестени на страницата на НАП в графата "Рестриктивни мерки".

ВИЖ ОЩЕ: Финансовият министър плътно зад шефа на НАП

"Кабинетът взе решение за създаване на експертна комисия, която да установи свързаността на лицата от списъка на ОЛАФ с други лица, които оперират на територията на България. Ние трябва да установим кои са асоциираните лица. Всички, които са свързани, ще бъдат поставени в един списък на сайта на НАП и на сайта на Министерството на финансите. А на държавните дружества ще се дават указания да не работят с тези хора и съответно компании. Трябва да предпазим дружествата от налагането на финансови санкции. За целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Всичко това ще бъде публично", каза в „Панорама” финансовият министър Асен Василев.

ВИЖ ОЩЕ: Василев: Спрете транзакции със санкционираните

Той съобщи, че ако при проверката на правителството се появят хора, свързани с санкционираните, те ще бъдат поставени в тези списъци на свързани лица и съответно трябва да бъдат отстранени от позициите си в Министерския съвет.

В списъка на асоциираните лица ще се включват:

  • а) всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;
  • б) всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица от буква "а“, включени към момента и за последните 5 години.
  • в) всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП, в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

Държавните структури, държавните дружества трябва да спрат да правят каквито и да е транзакции с хора, които са в списъка със санкциите и асоциираните лица, защото иначе те потенциално биха могли да попаднат също в този списък със санкции, което носи след себе си невъзможност да се прави бизнес в чужбина, запор на сметки, отнемане на активи и всички други последствия, каза още служебният министър на финансите Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай