Финансовият министър плътно зад шефа на НАП

Фирми с огромна касова наличност казвали: Шефът е в Панама

Финансовият министър плътно зад шефа на НАП | StandartNews.com

Пълната си подкрепа за шефа на НАП Румен Спецов даде финансовият министър Асен Василев. ГЕРБ вчера поискаха оставката на Спецов, твърдейки че негова фирма е участвала в данъчни измами.

ВИЖ ОЩЕ: НАП пусна списък на фирмите,свързани със санкциите

"Аз установих, че той не е участвал в данъчни измами. Изпратено е писмо към прокуратурата, за да направят проверка и да установят", каза в „Панорама” Асен Василев.

Спецов му е обяснил подробно какво се е случило и го е уверил, че към момента, когато той е бил собственик на фирмата, тази фирма не е участвала в никакви измами.

Никой не ми е препоръчал Румен Спецов. Аз познавам г-н Спецов отдавна. Аз си избирам екипите сам. И в случая с г-н Плевнелиев, и в случая с г-н Радев, аз отидох и казах: Това са CV-тата на хората, с които работя. Ние влизаме като екип. Или целият екип влиза - ако има проблеми, трябва да се обсъдят сега, оттам нататък влизаме като екип, екипът е мой", категоричен беше Асен Василев.

В НАП и митниците за момента няма рапортувани случаи на корупция. Ако там има проблем - всички хора по веригата имат проблем, за това, че не са установили наличието на такава корупция, заяви още министърът.

По повод проверките за огромна касова наличност – от по над 100 000 лв. в 13 000 фирми, министърът коментира: "Касовите наличности са ясни. Там има фирми с по 10, 20, 30 милиона. Някои от тях наистина ги имат на каса, защото проверките започнаха. Някои от тях казват, че това е техническа грешка - тепърва ще се установява. Някои от тях казаха: управителят е с парите в Панама.".

Мярката 60 на 40 се преформатира, така че тя да бъде насочена към наистина пострадалите бизнеси, каза Василев и обясни новата мярка на държавата в помощ на бизнеса. С нея се дават кредити без обезпечение за 7 години на малки и средни компании.

"В момента мобилизираме 2 милиарда и половина с търговските банки. Това можем да го направим, без да бъркаме в бюджета, като използваме извънбюджетни средства и всички средства по програмите. Начинът, по който тези пари се мобилизират, е да помогнат на фирмите, които имат потенциал, искат да работят, но са на края на силите си. И затова тези кредити са без гаранции, те са за седем години, те са до 70% от оборота на фирмата 2019 или 2020 година", обясни Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай