Нанков съобщи кога ще завършат важни пътни строежи

За Струма срокът е до 2026 г. Магистралата може да бъде завършена с държавно финансиране

Нанков съобщи кога ще завършат важни пътни строежи | StandartNews.com

Напълно завършена през август идната година ще бъде Южната дъга на околовръстния път на София. Шестте километра от обикалящото столицата шосе са сред най-натоварените в страната, заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков пред бТВ.

Заместник-министърът даде и срок до 2024 година за пътуването по магистрала от София до Варна. Ако няма обжалвания може и с няколко месеца по-рано - 2023 г. „Първият участък на АМ "Хемус" е готов, продължава работата по трети и десети участък. Имаме подсигурено финансиране“, заяви Нанков.

"За АМ "Струма" сроковете са до 2026 г. Магистралата може да бъде завършена с държавно финансиране. Остава само Кресненското дефиле", каза още той.

Процедурата за тунела под Шипка е под условия, като ще се търси финансиране чрез бюджета на АПИ, тол такси или европейски средства. Сумата за построяването му е около 240 милиона лева. Нанков обясни и че това ще най-дългият тунел в страната  - около 3 километра.

Държавата има готов механизъм за продължаване на Националната програма за енергийна ефективност. Тази програма обаче първо трябва да се подложи на широк обществен дебат и да постигнем както политически, така и обществен консенсус. Така Нанков коментира направеното искане на Камарата на строителите пред премиера Борисов вчера за връщане на държавната програма за саниране.

„Ако при големите инфраструктурни проекти участват основно най-големите фирми, то при санирането са малките и средните“, каза Нанков. Затова и програмата е важна, но първа ще мине на обществено обсъждане, обяви още зам.-министърът.

По отношение на другото искане, което строителите вчера отправиха към премиера, а именно промяна в наредбата, която забранява всякакви строително-монтажни дейности между 14-16.00 ч., Николай Нанков не заяви дали подкрепя тяхното искане, но каза, че наредба се променя единствено след обществено обсъждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай