Намираме 1500 нови места за бежанци до месец

България са влезли 5815 бежанци от началото на годината до септември

Намираме 1500 нови места за бежанци до месец | StandartNews.com

София. До месец могат да бъдат разкрити нови 1500 места за настаняване на сирийски бежанци. Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след редовното заседание на Министерски съвет. Заради темповете на влизане на нелегални емигранти, и на лица, които търсят защита на територията на България, тези места ще се изчерпят само за месец, алармира Йовчев.

От началото на годината до края на септември, в България са влезли 5815 бежанци, показват данните на вътрешния министър. Само през септември на границата ни са задържани 2377 лица. От тях 1635 са граждани от Сирия.

Ако сравним данните от същия период през 2012 година, увеличението на бежанците в страната е почти седем пъти. „Въпреки разкритите наскоро 1300 места за настаняване на бежанците, в момента ние имаме превишаване на капацитета за настаняване с 222 места", обясни Йовчев.

Нараства и броят на семейства, които търсят закрила, стана ясно от пресконференцията. Това усложнява процедурите за настаняване и за осигуряване на нормални условия за живот, посочи вицепремиерът.

По-рано Цветлин Йовчев обяви, че е освободил от длъжност досегашния шеф на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай