Намаляват с 22 % таксите, събирани от Агенцията по вписвания

Намаляват с 22 % таксите, събирани от Агенцията по вписвания | StandartNews.com

София. Таксите, събирани от Агенцията по вписвания, ще бъдат намалени с 22 процента. Това ще стане с промени в Тарифата за държавните такси, събирани от Агенцията по вписванията, които кабинетът ще разгледа на заседанието си днес.

Това ще остави над 4 млн. лв. в бизнеса и гражданите. Най-голямо намаляване на размера на таксите е предвидено при регистрацията на нови търговци – средно с 31% в сравнение със сега действащите такси. Например, за дружествата с ограничена отговорност таксата от 160 лв. става 110 лв., за акционерните и за командитните дружества с акции се намалява
от 460 лв. на 360 лв., за акционерните дружества за извършване на банкова и застрахователна дейност – от 1700 лв. на 1300 лв., и т. н.

Ако документите са подадени по електронен път, таксите ще са в половин размер. По-малки такси ще бъдат събирани и за действия и услуги по Правилника за вписванията и по Закона за регистър БУЛСТАТ. Намаляването ще има положителен ефект върху стартирането и правенето на бизнес в България, конкурентоспособността на фирмите и навлизането на нови местни и чужди търговци на пазара, ще облекчи гражданите при снабдяване с удостоверения, преписи и справки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай