Надежда Нейнски посочи най-тежката последица от политическата криза

Според нея има два варианта - да има ясно или неясно мнозинство в новия парламент

Надежда Нейнски посочи най-тежката последица от политическата криза | StandartNews.com

Политическата криза в България, която се задълбочава и засега не отива към разплитане, води до нарастващо недоверие към страната ни у нашите евроатлантически партньори. Това заяви пред Нова телевизия бившият министър на външните работи и бивш посланик в Турция Надежда Нейнски. 

Според нея спечелилите изборите трябва да предложат формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство. Така ще се види коя партия ще има воля за управление.

„Смятам, че този път трябва да се опита по обратния начин – а именно да се отговори на въпроса има ли евроатлантическо мнозинство. В Европейския парламент се търси първо мнозинство, а след това се излъчва комисия, а не да се прави правителство и да се търси кой ще го подкрепя”, поясни Нейнски.

Според нея има два варианта - да има ясно или неясно мнозинство. Смятам, че голямата отговорност е на първия -да предложи формула, която да структурира евроатлантическо мнозинство, каза бившият дипломат.

По думите й няма как България да провежда непрестанно избори. „Невъзможността или нежеланието да се структурира мнозинство, което да излъчи стабилно правителство води до радикален вот, който виждаме, че се увеличава. „Възраждане” вдига своите резултати, ИТН се връща в играта и като добавим БСП виждаме, че има друго мнозинство”, обясни още Нейнски.

Тя обясни, че темите за Шенген, еврозоната и съдебната реформа трябва да бъдат ясно разписани, за да се види коя партия къде стои.

„Нито на първия, нито на втория ще му е лесно. Прокрадва се идеята за правителство на малцинството. По парламентарната логика обаче всяко правителство на малцинството се избира от мнозинство. Ледът, по който трябва да се движат политическите лидери, е тънък. Ситуацията е патова. Ако съм на мястото на втория, ще тръгна от програмата и ще разпиша основните приоритети в детайли”, коментира още Надежда Нейнски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай