Надъхват ни във Фейсбук за референдума

Старт на кампанията за Белене преди Нова година

Надъхват ни във Фейсбук за референдума | StandartNews.com

София. Стартът на кампанията за референдума  ще бъде на 27 декември, реши Централната избирателна комисия.  По закон тя се открива 30 дни преди датата на народното допитване. Ще приключи в 24.00 часа на 25 януари 2013 г.

Кампанията за АЕЦ "Белене" ще се води на български език, съобщи ЦИК. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава. На него трябва да е написано, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Информацията трябва да е заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и да е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание, пише в решението на ЦИК.

Без плакати в рейсовете

Забранява се унищожаването и заличаването на агитационни материали. Не могат да се публикуват и излъчването на анонимни материали. Използването на държавния и общинския транспорт за агитация също е забранено.

В решението си ЦИК посочва, че не са медийни услуги социалните мрежи. Това означава, че Фейсбук и Туитър могат свободно да се изполват в кампанията. В социалните мрежи вече е пълно с групи "за" и против строежа на централата. Една от тях е "Аз не се отказвам от АЕЦ "Белене". В нея има 9 963 участници, някои от които вече агитират в подкрепа на енергийната независимост на България. 

Роптаят, че няма дебат

Групата "Спри АЕЦ "Белене" пък има повече от 4 000 членове. Някои от тях изразиха недоволство от днешното решение на ЦИК. "За съжаление днес излязоха решенията на ЦИК за информационната дийност и финансирането...Никъде не се споменава думата дебат.....Най вероятно дебати няма да има ...Просто всяка от страните ще излага тезите си в определеното и време....Крият се", пише  Сергей Добрев.

Много от червените активисти са членове на групата ""За" АЕЦ Белене". Сред 3 958-те участници са Иво Атанасов, Янаки Стоилов и Румен Петков. Тяхното мото е, че “60 милиарда евро печалба и хилядите работни места от АЕЦ Белене са нужни на Българския народ и Българската икономика.”

Зелените аут от агитацията

С решение на Централната избирателна комисия от 10 декември заличи регистрацията на "Зелените" за агитация срещу строежа на АЕЦ "Белене", съобщи БГНЕС.

Причината е, че от партията не са представили нужните над 7000 подписа за регистрацията.

Първоначално "Зелените" са представили 7315 подписа, но след проверка на ГРАО действителните се оказали 6252. Така "Зелените" стават втората формация след ВМРО, на която се отказва агитация по време на референдума.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай