На митинги в събота 50 000 в София,15 000 в Пловдив

На митинги в събота 50 000 в София,15 000 в Пловдив | StandartNews.com

София/Пловдив. Голямото премерване на митингите "за" и "против" правителството започна още в четвъртък в кулоарите на парламента. Депутати от управляващите партии и от опозицията се надцакваха взаимно - БСП и ДПС се канят да изкарат на Орлов мост 40 000-50 000 души. ГЕРБ залагат на изненадата - обявяват, че чакат в Пловдив в същия ден и час около 15 000 души. Но вероятно ще се стекат много повече. Цялата страна е впрегната да организира автобуси с митингуващи към двата най-големи града. ДПС е мобилизирало областните си структури, а заседанието на Централния съвет на партията ще е след мероприятието в подкрепа на кабинета "Орешарски". За удобство сбирката ще е в хотел "Експо" на "Цариградско шосе", където депесарите ще могат да паркират на излизане от столицата. В ДПС наричат митинга "манифестация", защото няма да протестират, а ще викат в подкрепа на властта.

БСП са решили да покажат организационните си възможности и са впрегнали партийната машина. Червените в столицата мобилизират дори "кадрите, които са предлагани от структурите за държавни и общински длъжности", пише в инструкция на новия шеф на БСП-София Калоян Паргов. Той иска столичните социалисти да изкарат на Орлов мост поне 5000 души. Днес до 11 ч червените от всяка организация трябва да кажат очакваната бройка участници. БСП са се наканили за правят "Малка Бузлуджа" на Орлов мост - мястото, на което СДС събра през 1990 г. най-многочисления митинг в демократичната история.

Замисълът е митингът, който започва в 12,00 ч, да прерасне в шествие. Засега не е ясно дали подкрепящите правителството ще успеят да се разминат с агитките на "Левски" и ЦСКА. Вечното дерби е от 15,15 ч в събота на националния стадион "Васил Левски".

Със стегната организация са и ГЕРБ. Активистите им ще се съберат на площад "Съединение" в Пловдив в 12,00 ч в събота. Структурите вчера загряваха с хелийни сини балони с надпис "Оставка", които вдигнаха в различни градове.
От офиса на "България без цензура" пък разпратиха до медиите информация, че хората на Бойко Борисов са разпратили до столичните си структури мейли с призив към активистите да протестират пред парламента. Писмото е от организацията в столичния район "Красно село", казват хората на Николай Бареков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай