На преговорите: Веломаршрути, повече СПА и 9% ДДС за заведенията

5 стратегически ресора в министерството на туризма предлагат от ИТН

На преговорите: Веломаршрути, повече СПА и 9% ДДС за заведенията | StandartNews.com

Да се развие велотуризма у нас, да се възстанови корабоплаването по Дунав, нулева корупция в туристическия бранш и 9% ДДС за ресторантите. Тези условия поставиха партиите по време на преговорите за политики, около които може да се състави коалиционно правителство.

Според ДБ трябва да се създаде Национално координационно звено, което да бъде приемник на Европейската велосипедна асоциация. Освен това трябва да бъдат забранени МПС по тези велосипедни маршрути. Такива забрани има в природните паркове, но тази забрана на много места не се спазва.

Високопланинските хижи са на ръба на закона. Не е ясно кой ги управлява, какво се случва с тях, трябва да има нова категоризация при тях, смятат от ДБ. Туризмът в планините не може да съществува без достатъчно на брой спасителни хеликоптери за планинските места.

От партията настояват за стратегия за къмпинг туризма, за да може да се развие по-добре. Относно къмпингуването на морето, често има конфликти. Затова трябва да има регламент, за да не се считат къмпингуващите като нарушаващи закона.

ДБ предлага също да се възстанови туристическото корабоплаване по Дунав.

Според експертите на ИТН страната трябва да постигне 0% корупция при изразходване на финансовите ресурси и всеки лев да се дава по смислен начин.Трябва да има 5 стратегически ресора в министерството- морски, планински, спа туризъм, конферетен и културен туризъм. Като всеки ресор да има собствен маркетинг, обясниха от ИТН. Ние сме на второ място след Исландия по брой минерални извори, но не изполваме това по най- добрия начин, категорични са те.

От БСП поискаха запазване 9% ДДС за ресторантите и заведенията. Искаме мярката 60 на 40 да се върне в стария вариант, когато се прилага при доказване на 20% спад на оборота в сравнение с 2019 г., а не както е сега доказване на 40% спад, обявиха те. По думите на експертите им трябва да се създаде кредитна линия на българските хотелиери и ресторантьори в ББР, защото чуждите банки често отказват кредити.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай