На партийния терен: Безкрайни интриги и време разделно

Бизнесът се прости с компенсациите си за ток, политиците - с мечтите си за нов кабинет

На партийния терен: Безкрайни интриги и време разделно | StandartNews.com
  • Бизнесът се прости с компенсациите си за ток, политиците - с мечтите си за нов кабинет

Тази седмица разделите нямаха край. От правителството, което прояви изключителен талант в привличането на омраза към себе си, до илюзиите, че това Народно събрание може да излъчи нещо по-смислено от Кирил Петков.

Останалата вече тройна коалиция се раздели с мерака си да диктува дневния ред, "Продължаваме промяната" - с амбицията си да привлече повече депутати. БСП изостави мечтата си за програмен кабинет до края на годината, а Корнелия Нинова изхвърли смокиновия лист "нито един патрон не се изнася за Украйна".

ИНТ загуби остриетата си Иван Хиновски и Виктория Василева, "Възраждане" - шилото в торбата си Елена Гунчева.

Бизнесът се раздели с надеждата си за компенсациите заради скъпия ток, пенсионерите се сбогуваха с по-голямото увеличение на месечните си суми, работещите българи - с така чаканата подкрепа.

Всичко започна с първия успешен вот на недоверие в най-новата ни история. Той сложи началото на време разделно в политическия живот.

"Продължаваме промяната" се раздели с властта, но не и мераците

Вицепремиерът Асен Василев се прости с илюзията, че може еднолично да определя харчовете в държавата. Актуализацията на бюджета му бе пренаписана от ДПС, за да бъдат осигурени 300 млн. лв. за земеделците и 100 млн. лв. общините, които кабинетът на изпроводяк бе решил да накаже.

Бюджетиране се прави не с ексел, а с акъл, посече го депутатът от Движението Петър Чобанов.

Президентът Румен Радев се раздели с две от партиите за консултации по сформирането на кабинет, но показа, че не страда от максимализъм. "Продължаваме промяната" и БСП се оправдаха с бюджета, за да не отидат на разговор. Но платиха за тарикатлъка си да искат нова дата с категоричното отритване от Радев. Вероятността БСП да получи третия мандат клони към нула.  

Иван Хиновски се сбогува с "Има такъв народ", но не и с желанието си да дирижира енергетиката. Хвърли поредните тежки обвинения към ведомството на Александър Николов, наричайки го министерство на фактурите. Но накрая въпреки критиката, че не са изготвени атомна, газова и петролна стратегии, призна, че всъщност той е бил човекът посочил Николов за министър. Проблемът бил, че не слушал.

Люспенето в ИТН продължи с Виктория Василева, която напусна парламента, но все още мисли дали да излезе от ИТН.

Петков еднолично изгони 70 руски дипломати, което му доведе разлъка с Нинова. Всъщност,

най-шумният и най-пикантен политически развод

започна не от дима над руското посолство, а от пушека, който се изви след интервюто на Кирил Петков за "Гардиън". Премиерът в оставка изневери на коалиционната любов и призна, че България изнася оръжие за Украйна. Колкото и Нинова да се кълнеше, че в семейството на властта няма лъжа, а белята е свършил президентът Радев, по чието служебно време специалните пратки са напускали страната ни, свидетел на прелюбодеянието се появи. Бившето ръководство на ВМЗ "Сопот" закова вицепремиера като обяви, че е получило устно нареждане за износа.

Още не простила на Петков, Корнелия Нинова понесе втори удар. Едноличното изгонване на руснаците се превърна в капан за нея. Знакови социалисти начело с Миков, Паргов и Лечева поискаха с позиция соцлидерката да сложи точка на политическия си флирт с Петков,

опонентите от "Възраждане" я отписаха от следващото Народно събрание

Наложи се Нинова публично да обяви, че спира преговорите с Петков за нов кабинет, докато "Промяната" не излъчи друг кандидат за премиер. Усмихнатата снимка на двамата след спешната им среща хвърли съмнение върху раздялата, но острата руска реакция потвърди, че ако БСП желае да запази целостта си, съюзът с ПП трябва да приключи.

На този фон Петков се опита да прехвърли вината върху външния министър и ДАНС. Но бе изобличен в пленарна зала. Шефът на ДАНС Пламен Тончев скандализира депутатите, разкривайки им, че е получил устно нареждане да изготви списък с руснаци за изгонване. Прокуратурата пък обяви, че е научила от медиите за премиерското решение.

Така в четвъртък руският посланик Елеонора Митрофанова притисна България, че трябва да се раздели с дипломатическите си отношения с Русия, ако не отмени нотите за изгонване на дипломатите. А Кирил Петков се раздели с образа си на ястреб, свивайки криле и обявявайки, че е за диалог с Русия.

Всъщност, най-голямата раздяла пред изминалите 7 дни бе с

илюзиите, че експериментите в управлението раждат нещо добро

За политиците остава урокът, че омразата, инатът и червените линии не носят дивиденти. А са най-бързия път до новите избори. Дали те ще са на 25 септември или на 2 октомври няма особено значение. Защото следващият парламент ще бъде различен. Не толкова като състав и проценти, колкото като отношения. В противен случай остава екзистенциалният въпрос: оти ги ручахме жабетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай