МЗХ откри нарушения по зеленчуковите борси

МЗХ откри нарушения по зеленчуковите борси | StandartNews.com

София. Нарушения на митническите тарифи и на финансовите документи са установени при направените спешни проверки в няколко тържища и борси за плодове и зеленчуци. Това обяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков на пресконференция в Министерския съвет.

Министър Греков обяви мерките, които са предприети в защита на българските производители на зеленчуци. „За съжаление през последните години България е превърната в разграден двор за влизането както на качествена, така и за изключително голямо количество некачествена продукция", каза Грегов.  

Министърът каза още, че с помощта на финансовото и на вътрешното министерство и Агенцията по безопасност на храните са организирани спешни групи на границата и на борсите. „Резултатът е, че почти е изчезнала стоката с гръцки произход на проверяваните борси и в момента се търгува само българска продукция", отбеляза той. Греков подчерта, че проверки ще има не само през летните месеци, но и през цялата година.

Министърът каза, че ще бъде разработена и система от дългосрочни мерки - за износа, вноса и за преминаването на храни и на селскостопанска продукция през страната. Министърът обяви още, че в най- кратък период ще се направи и звено, което да помогне на производителите за износа на селскостопанска продукция.

На въпрос на медиите дали е имало назначения без конкурс в министерствата, министър Греков изтъкна, че в МЗХ са назначени 265 нови служители, но само един е с конкурс. Освен това в министерството са били подписани 677 граждански договора за 3 млн. лв. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай